Vredeskapel zorgt voor nieuw leven in eenzame toren

De eenzame Willibrordustoren in Terneuzen heeft sinds vorige maand een functie: onderin de toren zit een Vredeskapel. Daar kunnen mensen terecht die willen bidden, of zich even willen bezinnen.
De Willibrordustoren in Terneuzen
De Willibrordustoren in Terneuzen © Google Maps
De toren hoorde ooit bij de kerk die ernaast stond. Maar door werkzaamheden aan de sluis, een paar honderd meter verderop, in de jaren zestig, verzakte de kerk. Het gebouw is vervolgens gesloopt. Alleen het bijhorende klooster én de toren bleven staan.

Criminaliteit en prostitutie

Het gebied rond de toren verpauperde, vertelde George Gernaert van de Elisabethparochie, in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer. "In de jaren negentig was er veel criminaliteit en prostitutie. Na 2000 heeft dat gebied wat meer profiel gekregen."
Een groep betrokken bewoners heeft actie gevoerd om de toren te behouwen. De gemeente steunde dat initiatief uiteindelijk en dat leidde tot een restauratie, die in 2020 is afgerond. In de tussentijd kwam kapelaan Jochem van Velthoven met het plan om een kapel onderin de toren in te richten. Het werd een vredeskapel omdat Terneuzen in die tijd de startplaats was voor de viering van 75 jaar vrijheid.

Mariabeeld gerestaureerd

De plannen liepen vertraging op door de coronapandemie, maar dat gaf de initiatiefnemers de kans om wat langer de tijd te nemen om de kapel in te richten. En dat was nodig. Het Mariabeeld, dat gevonden werd in een kerk in IJzendijke en dat afkomstig was uit de voormalige kerk in Biervliet, was er slecht aan toe. Inmiddels is het Mariabeeld hersteld, de kapel ingericht en is er op de eerste verdieping van de toren ook nog een expositie ingericht over de geschiedenis van de voormalige kerk en de parochie in het centrum van Terneuzen.
"Ik vind het mooi dat mensen positief reageren", zegt Gernaert. "Het gaat om het gevoel dat er vroeger was. Je had de kerk, mensen zijn er getrouwd, gedoopt , maar dat is er allemaal niet meer. Het is mooi om daar eens naar te kijken en te zien hoe mensen leefden."
De kapel is elke ochtend open. In de maand augustus is de expositie de hele maand vrij toegankelijk, daarna is bezoek alleen mogelijk op afspraak.
Luister hier naar het gesprek in de Zeeuwse Kamer
George Gernaert van de Elisabethparochie