Veel te lange glasvezelsprieten en scheve stoepen irriteren Zeeuwen mateloos

Ze kunnen je bijna niet ontgaan zijn: gekleurde glasvezelsprieten die vrolijk uit de grond steken. Voor de één is het een kleurrijke toevoeging aan het straatbeeld, voor de ander een hinderlijk stuk nieuw onkruid: "Ik vind het gevaarlijk voor voetgangers."
De stoepen in Souburg worden gesierd (of ontsierd) door deze sprieten
De sprieten moeten zorgen voor supersnel internet in heel Zeeland. Het Zeeuwse kopernetwerk wordt daarmee vervangen door een ondergronds glasvezelnetwerk. Toch steken de glasvezelkabels in verschillende Zeeuwse gemeentes nog ver boven de grond uit. Glasvezelaanbieder Delta kan niet precies zeggen waar de draden nog boven de stoep uitsteken, volgens KPN is dat op dit moment het geval in de binnenstad van Vlissingen en in Oost-Souburg.

Rommelig

Vooral het gevaar van de draden is een struikelpunt voor veel mensen. De glasvezelkabels moeten zorgen voor sneller internet, maar zorgen volgens inwoners van Oost-Souburg nu vooral voor extra gevaar. Niet alleen doordat ze vaak ver boven de grond uitsteken, ook omdat de stoeptegels geregeld rommelig terug worden gelegd. "Ik werk in de zorg en hoor veel verhalen van onze bewoners. Wij krijgen heel veel klachten erover", vertelt een wandelaar in de Souburgse Kanaalstraat.
Een andere inwoner heeft midden op de stoep voor zijn huis een oranje glasvezelkabel van 38 centimeter gekregen. Blij is hij er niet mee. "Er komen hier veel kleine kinderen met stepjes. Je wil niet dat het misgaat en dat ze erover struikelen."
Glasvezeldraden
Glasvezeldraden bij een appartementencomplex © Omroep Zeeland

Hoe werkt het aanleggen van glasvezelkabels?

Het aanleggen gebeurt in twee fasen. Eerst wordt de glasvezel in de straat aangelegd, vaak tot aan de voordeur of de erfgrens. Dit is vaak in één dag klaar. 's Ochtends gaat de stoep open en 's avonds weer dicht. Er steekt daarna een gekleurd sprietje uit de grond. Vaak heb je meerdere sprietjes voor je deur, van verschillende glasvezelaanbieders.
Daarna komt er een monteur om een huisaansluiting te maken. Dat betekent dat de glasvezel in huis meestal in de meterkast wordt bevestigd inclusief een kastje naar het modem toe. Als je uiteindelijk geen toestemming geeft om de huisaansluiting te maken dan wordt de glasvezel onder de grond weggewerkt, zodat een eventuele nieuwe bewoner alsnog de beschikking over glasvezel kan hebben.
Volgens de KPN is het wegwerken van de sprietjes momenteel wat vertraagd. "We zitten nu in de vakantieperiode. Daardoor steken de sprietjes mogelijk nog wat langer uit de grond. KPN doet zijn uiterste beste om de huisaansluitingen zo snel als mogelijk tot stand te laten komen."
Delta probeert het gevaar zo klein mogelijk te houden: "We proberen de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig kan de stoep vrijwel altijd nog dezelfde dag weer dicht. Dat de kabels nog even uitsteken is niet helemaal te voorkomen. We streven er met onze aannemers naar om deze zoveel mogelijk aan de kant te houden, maar er zijn situaties waarbij dit helaas niet kan", klinkt het in een reactie.
Toch zorgt de situatie volgens de gemeente Vlissingen niet voor extra gevaar. "Gemeente Vlissingen heeft geen enkele melding ontvangen dat bewoners zijn gestruikeld over een uitstekend stukje glasvezel", laat de gemeente weten.
Glasvezelgat
Een gat waaruit het glasvezeldraad komt © Omroep Zeeland
Om gevaarlijke situaties te voorkomen, moeten de glasvezelkabels zo dicht mogelijk bij de erfgrens geplaatst worden en mogen ze niet langer dan 8 centimeter boven de grond uitsteken. De gemeente heeft fulltime een toezichthouder aangesteld om onder andere te controleren op de uitstekende glasvezelkabels.
Wanneer we de proef op de som nemen aan de Middenhofsingel in Oost-Souburg, wordt al snel de harde realiteit duidelijk. Slechts één kabel voldoet aan beide eisen. De langste kabel? Die steekt 67 centimeter boven de grond uit.

Stoepleed binnenkort over

Het stoepleed moet binnenkort verleden tijd zijn. De glasvezelkabels mogen zes maanden na plaatsing niet meer boven de grond uitsteken. Als de eigenaar van de woning of het pand geen aansluiting wil, dan legt de leverancier het uitstekende stukje glasvezel onder de grond, zodat eventuele toekomstige eigenaren alsnog een aansluiting kunnen realiseren. Medio september moet het glasvezelonkruid dus gewied zijn.