Geel is het nieuwe groen op gortdroge golfbaan in Goes: 'Het gras is kerngezond'

Door de extreme droogte liggen veel sportvelden er deze dagen verdord bij. Dat geldt op het eerste oog ook voor een groot deel van de golfbaan van De Goese Golf. Maar schijn bedriegt. "Het gras kleurt dan wel geel, maar het is kerngezond", zegt greenkeeper Arno de Jonge.
Geel is het nieuwe groen op de golfbaan
Water uit de grond halen om te sproeien is voor de Bevelandse vereniging maar beperkt mogelijk. "Het heeft een te hoog zoutgehalte, waardoor het niet geschikt is om het gras mee te voeden." De Jonge behandelt de Goese golfbaan alsof het zijn kind is: hij weet precies wat het nodig heeft. Daar hoort water natuurlijk bij, maar niet in de mate dat de hele course er strak groen bijligt. "Het is gekkenwerk om dat na te streven, alleen omdat het er misschien mooier uitziet."

Sterker gras én een flinke besparing

De Jonge en zijn team proberen het gras het hele jaar door te prepareren voor extreme periodes als deze. "Door het gras niet te veel water te geven, zoeken de wortels hun weg naar vocht dieper in de grond. Daardoor krijg je een sterkere plant, die kan overleven in tijden van droogte, omdat de behoefte aan vocht minder sterk is."
Met meetapparatuur wordt nauwkeurig bijgehouden op welke plekken van de baan behoefte is aan water. "Daar sproeien we dan met de hand bij, maar ook dat blijft tot het absolute minimum beperkt", aldus de grasmeester. Een flinke klus, maar het resultaat mag er zijn. Het scheelt de vereniging tienduizenden liters water per jaar.
Arno-de-Jonge-Goese-Golf
Arno de Jonge op de green, een van de weinige plekken waar wel gesproeid wordt © Omroep Zeeland
Soms wordt De Jonge aangeschoten door bezorgde golfers, die denken dat zijn gras doodgaat omdat het zo geel ziet. "Die moet ik dan echt geruststellen. Het gras kleurt dan wel geel, maar het is echt kerngezond." De omstandigheden om een hole in one te slaan veranderen er wel door. "De baan wordt een stuk harder. Als de bal afrolt, is het net alsof je op beton speelt. Maar dan moet je dus anders spelen. Dat is het spelletje."

Natuurlijke aanpak

Zijn aanpak is passend in een tijd waarin voorspeld wordt dat we in de toekomst vaker te maken krijgen met droge zomers als deze, vindt De Jonge. "Dan is het niet meer uit te leggen dat er middenin de verdorde natuur ineens een volledig groene golfbaan ligt."

De rest van Zeeland

Ongeveer de helft van de Zeeuwse golfverenigingen hanteert eenzelfde aanpak als De Jonge bij de Goese Golf. Een aantal verengingen zoals de Golfclub Reymerswael en De Woeste Kop uit Axel hebben de luxe dat zij beschikken over een (grond)waterbron waaruit geput kan worden om te sproeien. Zij zijn dus in staat de banen ook in tijden van extreme droogte groen te houden.