Is de kermis duurder geworden? Volgens deze kermisfanaat valt het mee

Bezoekers van kermissen moeten dit jaar iets dieper in de buidel tasten dan voorheen. Veel attractiehouders hebben de prijzen iets verhoogd, maar volgens kermisfanaat Peter Lenting is dat niet meer dan logisch: "Het hele leven is duurder geworden."
Peter Lenting kermis
Kermisfanaat Peter Lenting bij zijn huidige favoriete attractie, de breakdance © Omroep Zeeland
Peter Lenting uit Middelburg is al z'n leven lang fan van de kermis. "Op m'n negende ging ik voor het eerst alleen naar de kermis. Toen internet opkwam, kwam ik erachter dat er door het hele land kermissen waren. Vanaf toen ben ik het land doorgegaan om naar de kermis te gaan." Afgelopen weekend vierde Lenting zijn vijftigste kermisbezoek van het jaar in Sneek.
Een favoriete kermis heeft hij niet. "Eigenlijk zou dat Middelburg moeten zijn, maar ik vind 'm dit jaar niet meer dan aardig", zegt hij. "Er zijn attracties die hier jarenlang stonden, die zijn er dit jaar niet meer." Dat de kermis dit jaar kleiner is dan voorheen komt volgens de fan door concurrentie van andere grote steden, waar nu ook kermis is. "Daardoor missen er hier attracties en dat is jammer."

'Maar vijftig cent duurder'

Op verschillende plaatsen in het land klinken geluiden dat de kermis duurder is geworden. Regionale media melden hogere prijzen in onder andere Weert, Schagen, Schijndel en Den Bosch. Ook in Middelburg zijn de prijzen iets gestegen, maar volgens Lenting valt het mee. "Het is duurder geworden, maar niet overdreven veel. De gemiddelde prijs van attracties is vijftig cent omhoog gegaan. Dat vind ik heel erg meevallen, als je kijkt dat het hele leven duurder is geworden."
Raymon Bakker kermis Booster
Raymon Bakker (links) bij de kassa van zijn attractie de Booster © Omroep Zeeland
Ook de Booster, een lange arm die inzittenden meerdere keren over de kop zwaait, is iets duurder geworden. Attractiehouder Raymon Bakker beaamt de reactie van Lenting: "Mijn personeel is duurder, mijn stroominkoop is een stuk duurder geworden, ik moet ook m'n vrachtwagens tanken, dat is ook een stuk duurder geworden. Dus het is echt een doorberekening van kosten."
In sommige gemeentes zijn ook de standplaatsen voor de kermis duurder geworden, maar dat is in Middelburg niet het geval. Bakker vindt het logisch, dat de kosten op sommige plaatsen wel hoger zijn. "Het is gewoon een doorschuifeffect", zegt hij.

Geen gebrek aan bezoekers

Maar ondanks de kleine prijsstijging, geen gebrek aan bezoekers bij Bakker. Tijdens het gesprek met de attractiehouder, staan er continue mensen aan zijn raam om de zeven euro entree te betalen. "Mensen hebben geen op- of aanmerkingen over de prijs. En het klinkt misschien gek, maar het is sowieso best duur. Dan merk je het verschil ook niet zo."
Beluister het radiofragment