Goedemorgen! Gele velden, bronzen medaille, kermisinflatie, rundvee en zeehonden

Goedemorgen! Het is dinsdag 9 augustus en vanaf vandaag gaat de temperatuur weer een stuk omhoog. Het hele weerbericht lees je onderaan het artikel, eerst lees je het nieuws uit Zeeland.
Vrolijke boerin in Arnemuiden
Vrolijke boerin in Arnemuiden © Anneke van den Dries, Oost-Souburg
Door de droogte veranderen de sportvelden in verdorde, gele velden, maar dat kan geen kwaad. Volgens greenkeeper Arno de Jonge van De Goese Golf vindt een volledig groene golfbaan in deze tijd van aanhoudende droogte en watertekorten ook niet kunnen: "Dan is het niet meer uit te leggen dat er middenin de verdorde natuur ineens een volledig groene golfbaan ligt." Hier lees je meer over zijn aanpak.

Brons op WK dressuur

Amazone Dinja van Liere uit Kapelle deed dit jaar voor het eerst mee aan het WK dressuur en ging met een bronzen medaille naar huis. Iets na 08.00 uur is zij te horen in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker om te praten over haar overwinning. Meeluisteren kan via de radio, of via deze link.
Dinja van Liere
Van Liere eerder op het WK © ANP
Alles wordt duurder en dat kun je ook merken op... de kermis. Veel attractiehouders hebben de prijzen omhoog gegooid omdat ook hun kosten stijgen. Veel attractiehouders hebben de prijzen iets verhoogd, maar volgens kermisfanaat Peter Lenting uit Middelburg is dat niet meer dan logisch: "Het hele leven is duurder geworden."

Zeeuwse rundveebedrijven

Het aantal rundveebedrijven is in Zeeland in twintig jaar tijd gehalveerd. Van 814 veeboeren in 2002 naar 405 dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal stuks rundvee dat in Zeeland gehouden wordt is wel nagenoeg gelijk gebleven. Met andere woorden: de bedrijven die zijn overgebleven, worden steeds groter. Hier lees je meer over de cijfers.
koeien
Ook goedemorgen namens deze dames © Annelies Meerbach-Kik, Wolphaartsdijk
Het aantal zeehonden dat in Nederland verstrikt is geraakt in plastic afval is de afgelopen jaren verviervoudigd. Dat melden wetenschappers van de drie zeehondenopvangcentra Pieterburen, ASeal bij Stellendam en Ecomare op Texel. De wetenschappers onderzochten van 2010 tot 2020 data van zeehonden die gewond raakten door plastic afval in zee. In die elf jaar zijn er in totaal 145 verstrikte zeehonden gevonden. Vooral vanaf 2018 is een grote toename te zien.
Zeehondje op het strand van Renesse
Zeehondje op het strand van Renesse © Marloes Rademaker, Vlissingen

Het weer

Het wordt een heel zonnige dag met vanochtend en vanmiddag vrijwel geen bewolking, vanavond komt er wat meer hoge bewolking voor. Het wordt vrij warm met vanmiddag maximumtemperaturen van 23 graden bij zee tot 27 in Zeeuws-Vlaanderen. Daarbij is er vanochtend een zwakke tot matige
noordoostenwind, vanmiddag is er een matige en aan zee soms vrij krachtige wind uit noordoost tot noord.