Boer Leendert maakt zich nu echt zorgen: 'Aardappels en uien zuchten onder de hitte'

Niet alleen mensen hebben last van de hitte, ook de aardappels en uien van akkerbouwer Leendert van de Velde hebben te lijden onder de hitte en de droogte. "De bladeren van de uien zouden normaal gesproken nog rechtop moeten staan, maar ze zijn door de droogte slap en geknakt".
Leendert van de Velde, boer in Dreischor
Leendert van de Velde op zijn uienperceel in Dreischor © Omroep Zeeland
En daardoor zullen de uien volgens Van de Velde over een week wel eens dood kunnen zijn. "Ze hebben gewoon regen nodig. De normale oogsttijd zou over een maand zijn, dat gaat hem dus niet worden. Als ik zou oogsten dan zijn de uien te klein voor de markt en raak ik ze ook niet kwijt."

Ook aardappelen zijn ondermaats

Niet alleen zijn uien doen het niet goed, ook zijn aardappelen zijn ondermaats. "Dit zijn frietaardappels", zegt hij terwijl hij een uitgedroogde aardappel plant uit de grond trekt. "De aardappel zou normaal gesproken tien centimeter moeten zijn, deze zijn nog niet eens de helft."
Hij vermoedt dat de slechte oogst hem duizenden euro's per hectare gaat kosten. "Ik kan hier niet beregenen met water uit de sloten, omdat dat te zout is vanwege het water om ons heen, zoals de Oosterschelde en de Grevelingen. Zoet water uit het Volkerak-Zoommeer zou ons helpen, maar dat is helaas nog niet voorradig."

ZLTO: 'Dringend water nodig'

Boeren- en tuindersorganisatie ZLTO had eerder al gezegd dat boeren in Zeeland de komende weken dringend regen nodig hebben, want anders zal de oogst fors lager uitvallen. Voor aardappels, uien en ook suikerbiet is augustus een belangrijke maand om door te groeien, voordat er veelal in oktober wordt geoogst. Zeeland is een van de belangrijkste gebieden van Nederland voor vooral uien. Door een tegenvallende oogst kunnen de prijzen in supermarkten stijgen.
ZLTO zegt dat door de hoge temperaturen en de sterke wind de verdamping van gewassen hoog is en de bodem steeds droger wordt. Als er niet beregend kan worden stagneert de groei van gewassen.

Verschillen in Nederland zijn groot

De verschillen tussen de regio's zijn de afgelopen week groter geworden. Zo was in het noorden op plaatsen enige neerslag van betekenis. Maar niet in de regio's waar het neerslagtekort het grootst is, namelijk Zeeland, Limburg en de Achterhoek.