Duurzamer leven hoeft niet moeilijk te zijn: 'Het mag ook in stapjes en dat is veel leuker'

In 52 weken je bewuster worden van een duurzamer leven. Dat is waar het online platform 52Wekenduurzaam voor staat. Alles mag en niks moet, want volgens Serge Calon van het platform is niks verplicht. Het is slechts een houvast om leuker duurzamer te gaan leven.
Minder lang douchen is één van de duurzame oplossingen
Minder lang douchen is één van de duurzame oplossingen © ANP
Calon vertelt in De Zeeuwse Kamer dat hij absoluut niet wil propageren dat hij een milieugoeroe is. "Ik vind dat ik ook af en toe wel iets kan doen dat minder duurzaam is", zegt Calon. "Je kan nooit helemaal perfect duurzaam zijn, maar ik probeer wel om bewust duurzamer te leven." Vanuit de overheid worden er ook verduurzamende maatregelen verplicht. Denk aan het vervangen van de gloeilampen voor ledlampen. "Daar is niemand op tegen. Maar minder vliegen is voor veel mensen echt een concessie. Dan wordt het ineens een stuk lastiger", merkt Calon.

Verpakkingen in de supermarkt

Zelf heeft Calon bijvoorbeeld veel moeite met de verpakkingen in supermarkten. "Het patroon van boodschappen vond ik lastig te doorbreken. De supermarkten liggen vol met plastic", vertelt Calon. "Het is onmogelijk om verpakkingloos te shoppen. Soms ga ik met mijn eigen bakjes naar de markt. Dat is echt heel leuk. Zo zou je een week kunnen leven zonder (plastic) verpakkingen te kopen, maar het is wel een heel gedoe."
Wil je in stappen duurzamer leven, dan kan je je aanmelden bij het platform van Calon. "Wij verzorgen elke week een duurzame uitdaging die je kan volgen", legt Calon uit. "Daarvoor hebben we verschillende thema's, waarin dan uitdagingen voorbij komen."
Vier tips van Serge Calon om leuk te verduurzamen:
1. De makkelijkste tip is om je cv-ketel op zestig graden te zetten. "Daar bespaar je zowel energie als kosten mee, én het is maar één minuut werk."
2. Halveer alles. "Soms overconsumeren we. Je hebt het soms niet eens door dat je een hele zak chips leeg eet, terwijl je van een halve zak, of nog minder veel meer kan genieten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gebruik van tandpasta of afwasmiddel."
3. Maak van je tuin weer een tuin. Haal de tegels eruit en plant planten. "Ik heb dit een jaar geleden gedaan en het is echt prachtig, mijn tuin is nu een oase van biodiversiteit."
4. Geef ervaringen als cadeau. "Het meest slechte wat je kan doen is bij een winkel een cadeautje halen dat in China is gemaakt. Dat is het meest onduurzame wat je kan doen. In plaats daarvan kan je beter iemand trakteren op een concert. Ouders worden ook vaak blijer als ze van hun kinderen een tekening krijgen."
De thermostaat lager zetten is een vorm van energiebesparing
De thermostaat lager zetten is een vorm van energiebesparing © ANP
Volgens Calon kan je in 52 weken heel veel doen, maar niet alle uitdagingen zijn direct gericht op een beter milieu. Het geven van een complimentje aan een buurman die lekker duurzaam bezig is bijvoorbeeld. "Het moet ook leuk blijven", zegt Calon daarover. "Als je het 52 weken volhoudt, dan zijn er zaadjes geplant en ga je langzaam maar zeker veranderen naar een duurzamere leefstijl."

Overzichtelijker en makkelijker

Het ontstaan van 52Wekenduurzaam kwam voort uit alle rampscenario's die wereldwijd spelen. Calon: "Wij zagen door de bomen het bos niet meer. Wat kon je zelf nou nog doen? Wij dachten als je het in kleine stapjes opsplitst dan wordt het overzichtelijker en dus makkelijker."
Beluister hier het hele gesprek met Serge Calon in de Zeeuwse Kamer terug