Goedemorgen! Hitteplan in werking, droogte, duinbrand en mini-Sluis

Goedemorgen! Je heb het natuurlijk al meegekregen: de komende dagen wordt het warm en is de kans op een hittegolf groot. Daarom is het Nationaal Hitteplan vanaf vandaag weer ingesteld. Het plan blijft waarschijnlijk tot na het weekend actief.
Zouteland
Er zijn mensen die naar warme landen emigreren, maar deze twee blijven in Zoutelande © Ria Brasser
Het Nationaal Hitteplan, dat halverwege juli ook al drie dagen in werking werd gesteld, heeft als doel organisaties, professionals en mensen in de zorg te informeren over de verwachte hitte. Zo kunnen zij ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen als ouderen en kleine kinderen. Die kunnen door de hitte gezondheidsproblemen ervaren, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, uitdroging en een hitteberoerte.
Brand Brouwersdam
Er is veel schade aan het duingebied langs de Brouwersdam © ANP
Die hitte is geen goed nieuws voor de droogte. En die droogte is weer geen goed nieuws voor de bomen. Op verschillende plaatsen verkleuren die al alsof het herfst is. Boswachters maken zich dan ook zorgen. "De kans is aanwezig dat de bomen permanent beschadigd raken door de droogte."
De natuur is droog. Dat merkten Zeeuwse brandweerlieden gisteren maar eens te meer toen ze assisteerden bij een grote brand op de Brouwersdam. Aan de Zuid-Hollandse kant was 's middags brand uitgebroken in een duingebied. Daarbij werd een vakantiepark geëvacueerd en moest een helikopter van Defensie aan te pas komen, om de brand te blussen.
Schaalmodel Sluis
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Nog even een leuk bericht vanuit Sluis: Lex en Jan hebben een schaalmodel gebouwd van de stad. De beide heren wonen in Bergen op Zoom, maar zijn verslingerd aan Sluis. Gisteravond werd het schaalmodel voor het eerst getoond aan het publiek.
Wolphaartsdijk
De ochtend bij Wolphaartsdijk © Jordy Reijnhout

Weer

Ook vandaag is het overwegend zonnig met soms wat hoge bewolking, maar veel is dat zeker niet. De wind is vanochtend ook weer zwak tot matig uit het noordoosten, vanmiddag neemt de wind iets toe en draait aan de kust dan naar het noorden. Het maximum pakt opnieuw hoger uit: 25 bij een aanlandige wind tot 30 graden, lokaal in het zuiden.
Morgen en vrijdag komt daar nog iets bij. Dan is 30 graden op de meeste plaatsen haalbaar. In het weekend kan het op veel plaatsen 32 of 33 graden worden.