Boeren in de problemen door hoge kosten: 'Zo'n gigantische prijsstijging heb ik nog nooit meegemaakt'

Als je hoort over de torenhoge graanprijzen dan zou je denken dat de Zeeuwse boeren nu veel geld kunnen binnenharken, maar het tegendeel is waar. Ook de prijzen van veel grondstoffen en van brandstof zijn namelijk torenhoog en daarom kost het juist moeite om nog winst te maken. Daar komt (ondanks de regen van de afgelopen dagen) de droogte nog eens bovenop. Ook dat zorgt voor minder opbrengsten.
Boeren in de problemen door hoge kosten, 'Zo'n gigantische prijsstijging heb ik nog nooit meegemaakt'
"Het is goed mogelijk dat er boeren zijn die zich nu noodgedwongen in de schulden steken", zegt Hendrik Jan ten Cate van de ZLTO en akkerbouwer uit Poortvliet. "Als je zoveel extra kosten moet maken dan heb je soms geen andere keuze dan naar de bank te stappen..."

'Prijs verviervoudigd'

Vooral kunstmest is volgens Ten Cate veel duurder geworden. "Waar je vorig jaar nog zo'n 25 cent per kilo betaalde, is dat nu meer dan tachtig cent per kilo. De prijs is dus bijna verviervoudigd. Dan kom je al gauw uit op 500 euro extra kosten per hectare."
Zelf heeft hij in het voorjaar nog zijn voorraad aangevuld voor 65 cent per kilo, dus voor hem valt het nog mee. "Maar boeren die hoopten op een prijsdaling en nog langer hebben gewacht met inkopen die hebben nu een probleem." Al met al heeft hij duizend euro aan extra kosten gemaakt, door de duurdere kunstmest en de hogere brandstofprijzen.
De prijs van kunstmest is in een jaar tijd bijna verviervoudigd
De prijs van kunstmest is in een jaar tijd bijna verviervoudigd © Omroep Zeeland
Dat de kunstmest duurder is geworden komt door de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van kunstmest en die export ligt door de oorlog grotendeels stil. Diezelfde oorlog heeft ook gezorgd voor de hogere graanprijzen en dat is volgens Ten Cate een geluk bij een ongeluk.
"Die hogere opbrengst gaat volledig op aan de hogere kosten", aldus Ten Cate. "Bovendien is de graanprijs nu weer iets aan het zakken en dat is jammer want die hogere prijzen hebben we hard nodig."

Minder goede oogst

En dan komt daar het droge en warme weer nog eens bij. "Daardoor verwachten we een minder goede oogst. En dan kan de prijs per kilo wel goed zijn, maar als je minder kilo's van het land haalt dan verdien je nog niets."
Akkerbouwers op Tholen kunnen hun velden beregenen met water uit het Volkerrak-Zoommeer
Akkerbouwers op Tholen kunnen hun velden beregenen met water uit het Volkerrak-Zoommeer © Omroep Zeeland
Zelf heeft hij het geluk dat hij op Tholen wel zijn gewassen kan beregenen, omdat er zoet water beschikbaar is uit het Volkerak-Zoommeer, maar de meeste boeren hebben die optie niet. "Bovendien kost het weer extra brandstof om dat water hierheen te krijgen en daarvan is de prijs ook behoorlijk gestegen."

'Nog nooit meegemaakt'

Het is volgens Ten Cate al met al een gek jaar met de hoge kosten en de droogte. "We zeggen als boeren weleens tegen elkaar: normale jaren bestaan niet meer, maar zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het lijkt wel elk jaar nóg gekker te worden. En dan vooral die hogere kosten, dat heb ik in al mijn jaren als boer nog nooit zo meegemaakt zo'n gigantische prijsstijging."