Criminelen bankpasfraude steeds brutaler: 'Ze plunderen rekeningen met slachtoffer naast ze op de bank'

Criminelen in het bankpasfraudecircuit worden steeds brutaler. Daarvoor waarschuwt de politie, die deze zomermaanden het aantal aangiften van bankhelpdeskfraude ziet stijgen. Er zijn door heel Zeeland meerdere gevallen bekend waarbij een crimineel bij mensen thuis langskwam om samen geld over te maken. De schade loopt vaak in de duizenden euro's.
Bankhelpdeskfraude, bankmedewerker, oplichting
Criminelen doen zich ook thuis bij mensen voor als bankmedewerker © ANP
Voorheen probeerden criminelen de bankpas en de inloggegevens van mensen afhandig te maken, om dan op een later moment rekeningen te plunderen. Nu gaan ze nog een stapje verder. "Iemand doet zich voor als medewerker van een bank, komt bij slachtoffers thuis en logt daar met behulp van een tablet, laptop of telefoon van het slachtoffer in op de bankrekening", zegt de politie.
"Vervolgens wordt de bankrekening geplunderd en gaat de dief er vandoor." Volgens de politie hebben mensen in eerste instantie niet eens door dat er geld buit gemaakt is. "Totdat ze zelf op de rekening kijken. Het gaat vaak om duizenden euro's die zijn verdwenen."
Tip van de politie: hanteer de ABC-methode
Als je onderstaande doet, kan je volgens de politie de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt:
A = alert blijven
  • Te mooi om waar te zijn, is niet oké
  • Blijf op de hoogte
  • Klik nooit zomaar op een link
B = beveilig jezelf
  • Blijf up-to-date met updates op uw apparaat
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Gebruik actuele anti-virus programma's
  • Maak offline back-up's
C = check altijd
  • Vertrouw je het niet, verbreek direct het contact
  • Controleer de contactgegevens van de afzender op een vertrouwde website van bijvoorbeeld uw bank.
De politie waarschuwt online dat cybercriminelen professioneel te werk gaan. "Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken." Ook zijn ze handig in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over hun slachtoffers. Op die manier kan een cybercrimineel zich voordoen als bank, een instantie of een familielid.
Vandaag nog deed de politie een Burgernetbericht uit in de gemeente Borsele voor een pinpasfraudeur in 's-Gravenpolder:
"Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van spoed." Onthoud: je bank zal je nooit onder druk zetten om zo snel mogelijk te handelen. Een bank kan zelf een rekening blokkeren als dat nodig is. "Ga niet mee in deze babbeltrucs, laat mensen niet binnen en geef niemand toegang tot uw rekening", tipt de politie. En als afsluiter: "Overhandig ook nooit uw bankpas of inlogcodes."