Het is dringen op de Zeedijk bij Nieuwvliet: gezellig of toch storend?

Drommen met fietsers, elektrische scooters, wielrenners of wandelaars passeren de Zeedijk bij Nieuwvliet. Een stukje fietsen of lopen over dijk lijkt rustgevend, maar is dat vaak niet. In de zomermaanden is de dijk drukbezet. En dat zorgt soms voor ergernissen.
Drukte dijk Nieuwvliet
Veel fietsers rijden over de Zeedijk bij Nieuwvliet © Omroep Zeeland
Op een doorsnee dinsdagmiddag passeren er honderden weggebruikers. Er wordt flink gebeld, ingehaald en gemanoeuvreerd om het fietspad veilig over te komen. "Het is wel druk, ja", vindt een fietser zonder elektrische ondersteuning. Hij wordt geregeld ingehaald: "Af en toe komen er wielrenners langs met een flink snelheidsverschil."

Behoorlijke snelheidsverschillen

Een andere fietser is het met hem eens: "We hebben er bewust voor gekozen om nog lekker met onze eigen spieren te trappen, maar je ziet wel veel verschillen in het verkeer. Sommige mensen komen op een scooter voorbij, op een racefiets of op een elektrische fiets. De snelheidsverschillen zijn behoorlijk."
Ze heeft er soms last van tijdens haar fietstocht: "Maar je bent hier om te genieten, dus tijdens de vakantie kunnen we dat wel hebben", zegt ze lachend.
Fietsers op de dijk bij Nieuwvliet
Fietsers en wandelaars op de Zeedijk bij Nieuwvliet © Omroep Zeeland
Een Vlaamse wielrenner ziet het probleem niet zo: "Er zijn wel heel veel mensen, maar het is goed weer dus het is wel leuk dat er zoveel mensen zijn." Hij vindt dan ook niet dat hij zelf een probleem vormt voor de veiligheid op het fietspad: "Ik vraag het vriendelijk of mensen een beetje aan de kant gaan, dat is geen probleem. Ik rijd zelf ook voorzichtig, dus ik heb met niemand problemen gehad. Het kan zijn dat dat mensen stoort, maar daar kan ik weinig over zeggen natuurlijk."

Oase van rust

En gelukkig is de drukte voor sommige mensen slechts relatief: "Als je uit Brussel komt, dan is het hier heerlijk fietsen. Dan is het een oase van rust op deze dijk", concludeert een enthousiaste fietser.