N57 lange tijd afgesloten door grote duinbrand Brouwersdam

In een duingebied bij de Brouwersdam aan de kant van Goeree-Overflakkee woedde dinsdagmiddag en -avond een grote brand. Daardoor werd de N57 tussen Port Zélande en Ouddorp lange tijd afgesloten. Door de brand moesten honderden mensen uit een vakantiepark worden geëvacueerd. De brandweer kreeg de brand pas in de nacht van dinsdag op woensdag onder controle.
De brand werd opgeschaald naar 'GRIP 2', omdat vakantiepark Oasis Punt-West deels werd ontruimd. Circa 300 mensen zijn geëvacueerd en konden naar een sporthal in Ouddorp. De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand uitbreide naar een treinmuseum bij Ouddorp. Volgens Rijnmond Veilig zijn er geen gewonden.
De brand ontstond rond 15.45 uur. Rond 16.15 uur werd opgeschaald naar zeer grote brand. Ook vanuit Zeeland zijn er flink wat brandweerkorpsen die hulp boden. Het ging om verschillende tankautospuiten van posten op Schouwen-Duiveland en waterwagens uit Burgh-Haamstede, Serooskerke (W) en Terneuzen. Brandweerwagens uit Goes en Oostburg waren vanwege het incident stand-by gezet in de eigen regio.
Er was veel bluswater ter plaatse nodig. Daardoor werd ook een blushelikopter van Defensie ingezet. Rond half elf kon de N57 weer worden vrijgegeven. Toen was de brandweer nog bezig met het blussen van de laatste resten van de brand. Rond 2.00 uur kon de brandweer het gebied verlaten.

Omrijden via Bruinisse

Vanuit Zeeland was de brand goed te zien. Verkeer richting de omgeving van Ouddorp en Stellendam moest omrijden via Bruinisse. Volgens Rijnmond Veilig is er vooralsnog geen sprake van brandstichting.
Brand Brouwersdam
Felle brand langs de parallelweg van de Brouwersdam © Facebook
Brand Brouwersdam
Er is veel schade aan het duingebied langs de Brouwersdam © ANP