Lex en Jan bouwden drie jaar lang aan een ieniemienie versie van Sluis

Drie jaar lang bouwden vrienden Lex Hoogesteger en Jan van Mourik aan hun schaalmodel van Sluis. Allebei wonen ze in Bergen op Zoom, maar beiden zijn verslingerd aan de Zeeuwse stad. Vandaag werd het schaalmodel voor het eerst getoond aan het grote publiek en dat beviel goed. "We zijn ontzettend trots op wat het is geworden."
Schaalmodel Sluis
Modelbouwer Lex Hoogesteger © Omroep Zeeland
Het idee voor het schaalmodel ontstond toen Lillian, de vrouw van Lex die een tijd in Sluis heeft gewoond, een boek met oude foto's en ansichtkaarten van de stad kreeg. "Iedere woensdag gingen we bij elkaar op de koffie. En dan werd er fluitend, zingend over ons project gesproken", vertelt Hoogesteger. Lillian deelt het enthousiasme van haar man: "Lekker rustig hoor, zo'n dag in de week!", lacht ze.
Beluister het gesprek met Lex Hoogesteger
Het model bestaat uit een gedeelte van de kaai van Sluis, met het douanekantoor, een stationnetje, een restaurant vol eters en een cafeetje waar iemand aan de bar een biertje krijgt van de barman. "En daar in het hoekje staat een mannetje, die komt net het café uitlopen", wijst Hoogesteger. "Die staat daar te wateren."
De scene schetst een beeld van hoe de stad er zo'n honderd jaar geleden uitzag. Het model is inclusief geluidseffecten, want het carillon is te horen. "Mijn favoriete plekje is de Hoogstraat, daar staat een mannetje met een orgel. Dat speelt het Zeeuwse volkslied", laat Hoogesteger trots horen. "Ik kan het alleen niet uitzetten, maar dat mag de pret niet drukken!"
Alle gebouwen in het model zijn van binnen gedecoreerd en gevuld met ieniemienie mensjes. "Die poppetjes, die koop je onbeschilderd. Dat was echt een monnikenwerk om die aan te kleden, ook in de kleurstellingen van die tijd", legt Hoogesteger uit.
Hoogesteger en Van Mourik zijn priegelwerk echter wel gewend. Beide zijn fervent modelbouwers. Twee rijdende treintjes konden dan ook niet ontbreken in het schaalmodel.

'Fantastisch'

"De mensen zijn niet weg te slaan", zegt Hoogesteger. "Ze vinden het fantastisch!" Het schaalmodel is tijdens de avondmarkt in Sluis voor het eerst voor het publiek te zien. Vanaf 1 september staat het model in het Belfort, waar bezoekers het kunnen aanschouwen. "Een mooier plekje kan ik niet bedenken", aldus Hoogesteger.