Boswachters bezorgd over uitdrogende bomen: 'Laat het regenen, alsjeblieft'

Boswachters maken zich zorgen over de aanhoudende droogte. Op verschillende plaatsen verkleuren de bomen alsof het herfst is, sommige bladeren vallen zelfs al van de bomen af. "De kans is aanwezig dat de bomen permanent beschadigd raken door de droogte", aldus boswachter Peter Maas.
Boswachter Peter Maas
Boswachter Peter Maas © Omroep Zeeland
In het bosje bij de Axelsegatweg bij Hoek wijst Maas de bomen aan die al herfstverschijnselen vertonen. De uitdroging is te zien aan omkrullende bladeren met bruine randen. Middenin het bos, wijst hij naar boven. "Je ziet dat het bladerdak transparant is. Dat hoort echt niet in deze tijd. De bomen hier staan dicht op elkaar, het moet hier eigenlijk donker zijn."

'De waterstand heeft invloed op alles dat groeit'

"We maken ons zeker zorgen", beaamt de boswachter. "Water is de bron van alles. Zonder water is er sowieso geen leven, maar dat geldt ook voor het hele bossysteem. Als de waterstand zo laag is, dan heeft dat invloed op alles wat daar bovenop groeit. Bossen, graslanden, moerassen. De weilanden waar de grond normaal gesproken zacht is, daar is de grond nu zo hard als beton."
Beluister het gesprek met boswachter Peter Maas
Het bosje bij Hoek doet het nog redelijk volgens de boswachter. "Omdat deze bomen zo oud zijn, kunnen ze nog wel wat vocht vinden in de grond, maar echt jofel is het niet." Gevaarlijk wordt het voor de bomen, omdat het niet de eerste droge periode is. "Vorig jaar was redelijk normaal, maar de jaren daarvoor was het ook drie zomers aaneen heel droog", herinnert hij zich. "Daarvan krijgen die bomen echt wel een flinke deuk in de vitaliteit."

Als een verzwakt immuunsysteem

Die vitaliteit van de bomen gaat bij iedere droge periode iets achteruit. "Op dat moment kunnen aantastingen toeslaan", legt Maas uit. Bomen zijn daarin vergelijkbaar met mensenlichamen: wanneer een lijf een verzwakt immuunsysteem heeft, is het vatbaarder voor infecties. "De kans is daarom aanwezig dat de bomen permanent beschadigd raken door de droogte. Vitaliteit is alles."
De oplossing? "Wat we nodig hebben is regen. En niet zomaar een buitje, maar echt veel regen. Dan gaat iedereen mopperen, maar alsjeblieft: laat het regenen, want die grondwaterstand moet omhoog."
Voor de komende winters, moet er meer geïnvesteerd worden in het vasthouden van zoetwater, zegt Maas. "De stuwen moeten omhoog, de sluizen moeten omhoog." Maar, dat is niet alles wat mensen kunnen doen. "Dit heeft echt wel te maken met het klimaat", stelt hij. "Dat wil ik wel gezegd hebben. Je kan het misschien niet bewijzen, maar je merkt het wel. En daar moeten we met zijn allen toch echt aan gaan werken."