Mestdroger volledig afgebrand bij Axel

Bij een landbouwbedrijf aan de Seijdlitzstraat tussen Axel en Hulst stond vanochtend een mestdroger in brand. Drie brandweerwagens kwamen ter plaatse om de brand te blussen en te voorkomen dat het vuur over zou slaan naar het gebouw ernaast. Iets na tienen werd het sein brand meester gegeven.
Brand in mestdroger bij Axel
De brandweer is aanwezig om de brand te bestrijden © HV Zeeland
De brand werd iets voor zevenen vanochtend ontdekt. "De mestdroger staat volledig in brand", meldde de VRZ al snel. Het gevaarte was 15 meter lang en vier meter hoog. De mestdroger stond buiten tegen een gebouw aan. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg.

Moeilijk bereikbare brandhaarden

Bij het bestrijden van de brand zette de brandweer onder andere de Cobra in, een speciaal blussysteem dat de brandweer gebruikt voor het bestrijden van een binnenbrand. Het was geen makkelijke brand. "Op verschillende plekken zijn er brandhaarden die door het soort machine moeilijk bereikbaar zijn", zei de VRZ vanochtend.
De mestdroger kan als verloren worden beschouwd.
Hoe werkt een Cobra?
Een Cobra kan ingezet worden bij een brand in afgesloten ruimtes, zoals zoals containers, opslagtanks en leidingen maar ook woonruimtes en bedrijfshallen. Simpel uitgelegd is Cobra een koude, snijdende hogedrukspuit met daarop een trekker die een 'gritstraalmiddel' van ijzeroxide aan het bluswater kan toevoegen. De druk van de gritstraal en het water (300 bar) is zó hoog dat het niet alleen beton en ijzeren platen maar vrijwel alle constructiematerialen kan doorboren. Binnen enkele seconden ontstaat er een klein gaatje waardoor een (hogedruk)waterstraal kan worden verneveld. De waterdruppels zijn tien keer zo klein verneveld dan normaal. De brand in de achterliggende ruimte wordt op deze manier effectief gekoeld en soms al volledig geblust.
Bron: Brandweer Zeeland