Dit is het beste moment om vallende sterren te zien

Vallende sterren. Het blijft iets magisch toch? De komende nachten kun je je hart weer ophalen met de meteorenzwerm Perseïden. Iedere nacht wordt de kans dat je er eentje (of meerdere) ziet iets groter. Volgens Rijk-Jan Koppejan van de sterrenwacht in Middelburg is het mooier dan vuurwerk, maar je moet er wel vroeg je bed voor uit.
Perseïden
De sterrenregen van vorig jaar © ANP
Deze week regent het 'sterren', een fenomeen waar veel mensen naar uitkijken merken ze bij de sterrenwacht. "Rond deze tijd hebben we meer bezoekers dan normaal", zegt Koppejan. Maar om de Perseïden te bewonderen heb je geen hightech apparatuur nodig, de meteorenzwerm is heel goed met het blote oog te zien.

Lichtvervuiling

Het allerbelangrijkste punt waar je rekening mee moet houden volgens Koppejan is dat je een plek opzoekt zonder lichtvervuiling, een plek waar het écht donker is. Gelukkig heeft Zeeland veel mooie, rustige plekken in de natuur om er goed voor te gaan zitten. Je moet er alleen wel wat voor overhebben, het mooiste uitzicht op de sterrenhemel heb je tussen 03.00 uur en zonsopkomst laat de sterrenkundige weten. "Gelukkig zijn het warme, zwoele, Zeeuwse nachten. Maar tegen de ochtend kan het wel wat fris zijn."

Wat zijn vallende sterren?

Koppejan: "Een vallende ster is een spoor kleine stofdeeltjes die een komeet heeft achtergelaten. Die stofdeeltjes komen met enorme snelheid, namelijk 200.000 kilometer per uur, onze dampkring binnen en dat laat een spoor van licht achter. En dat kunnen wij waarnemen."
De sterrenregen is deze week dagelijks te zien, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag heb je - in theorie - de meeste kans om vallende sterren te zien. Weer.nl verwacht dat er dan gemiddeld zo'n 85 meteoren per uur vallen. Eén grote maar: de maan zou roet... euh... licht in het sterrenkijken kunnen gooien. Precies in die nacht is het namelijk volle maan. Een flinke stoorzender dus.
Dus mocht je een rustig weekend voor de boeg hebben: op 13 augustus vanaf 03.00 uur gaat het, als de maan het toelaat, los in de lucht. Maar rond 05.45 uur gaat het schemeren en om 06.26 uur komt de zon alweer op. "Ga vooral zelf kijken, het is mooier dan vuurwerk", vertelt Koppejan enthousiast.