Corona verdwijnt naar de achtergrond: 'Logisch, maar we moeten wel voorzichtig blijven'

Wat doet corona na ruim twee jaar nog met ons en zijn we nog wel bewust van de gevaren? De samenleving is weer terug naar het oude normaal, corona verdwijnt bij de meeste mensen langzaam maar zeker naar de achtergrond. Deze 'adempauze' is goed en fijn, maar toch moeten we nog voorzichtig zijn, zegt microbioloog Robbert Bentvelsen van ziekenhuis ZorgSaam.
Corona verdwijnt naar de achtergrond: 'Logisch, maar we moeten wel voorzichtig blijven'
Op de markt in Oostburg is het op een zomerse dag gezellig druk. "Op de achtergrond speelt het nog wel, wij houden er nog wel rekening mee. Maar niet meer zoals twee jaar geleden", zegt een man die bij het fruitkraam op zijn vrouw staat te wachten. "Grote druktes zoeken we nog niet op, maar we doen wel weer van alles."
Een moeder die met haar twee zoons staat te wachten bij de kaas vindt het fijn dat corona naar de achtergrond verdwijnt. "We leven weer een beetje normaal. We testen nog wel als er klachten zijn of mensen met een positieve test in onze omgeving."

Handen wassen

Een mevrouw die op vakantie is, zegt dat ze nog altijd haar handen wast, als ze in winkels is geweest. "Bang ervoor ben ik niet, maar je houdt er wel rekening mee. Bioscopen zoek ik niet op, maar naar het strand ga ik dan weer wel", zegt ze.
Voor een oudere meneer speelt corona helemaal geen rol meer. "Ik geloof het allemaal wel. Het piekte begin deze zomer ook, maar da's toch ook weer gedoofd", zegt hij. "M'n vrouw zegt nog wel altijd dat ik mijn handen moet wassen na het doen van boodschappen, maar dat vergeet ik vaak."
Robbert Bentvelsen ZorgSaam microbioloog
Microbioloog Robbert Bentvelsen © Omroep Zeeland
Microbioloog Bentvelsen snapt die reacties wel: "Het is fijn dat het niet meer zo op de voorgrond speelt." Maar hij roept wel op voorzichtig te zijn. "Zeker voor de kwetsbare mensen. Zij lopen nog een groot risico om er wel behoorlijk ziek van te worden", zegt hij.

Huis-tuin-en-keukengriepje

En, waarschuwt hij, iedereen kan zo'n kwetsbare zijn. Ook een jongere zonder medische voorgeschiedenis. De huidige varianten lijken besmettelijker, maar wel milder van vorm. Toch kun je corona zeker nog niet onder een huis-tuin-en-keukengriepje scharen.
Op dit moment ziet de microbioloog wel dat het in het ziekenhuis rustiger is dan enkele weken geleden. "Er liggen minder mensen met corona in het ziekenhuis, maar nog steeds worden mensen opgenomen. Corona is dus echt nog niet weg. Er kan ook zo een nieuwe variant komen. Zeker na een vakantieperiode kan een nieuwe variant snel zijn intrede doen. Maar of die er komt en welke gevolgen zo'n variant heeft, is onvoorspelbaar. Daarom moeten we rekening houden met elkaar en er bewust mee omgaan."
Markt Oostburg
Bij de bezoekers van de markt in Oostburg speelt corona geen hele grote rol meer © Omroep Zeeland
Op de markt maken de mensen zich voornamelijk zorgen over nieuwe maatregelen, mocht er een nieuwe coronapiek ontstaan. "De avondklok, dat horeca en winkels gesloten waren, ik vond het vreselijk", zegt een mevrouw. "Het komt terug, maar ik hoop dat de maatregelen wegblijven", zegt een andere vrouw, die met een vriendin staat te praten. "Weg zal het niet gaan, we moeten leren leven met corona", zegt zij.