Na dodelijk ongeluk Geldrop scherpt HighlandGames Baarland de veiligheidsmaatregelen aan

De organisatie van de HighlandGames by the Sea in Baarland heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen na het dodelijk ongeval bij de Highland Games in Geldrop afgelopen weekend. Tijdens die wedstrijd kreeg een 65-jarige man een zware metalen bal tegen zijn hoofd, waarna hij overleed.
Een impressie van de HighlandGames by the Sea in Baarland:
Na het dodelijk ongeval heeft de organisatie van het evenement in Baarland alle onderdelen nog eens tegen het licht gehouden. "In feite vinden we dat het altijd al veilig was en dat is het nog steeds", zegt organisator Peter Traas. Toch vond de organisatie bij vier onderdelen mogelijke risico's voor deelnemers of het publiek. Daarom worden er extra bouwhekken geplaatst, zijn bij sommige onderdelen deelnemersvakken ingesteld en krijgen deelnemers duidelijke instructies vooraf.
"Degene die over het hek zou kunnen gooien dat er nu al staat, zou kampioen van de wereld zijn qua gooien. Die kans is al verschrikkelijk klein. Maar we nemen het zekere voor het onzekere", verduidelijkt Traas.

Hammer Throw staat niet op de planning

Het evenement in Baarland is niet één op één met de Highland Games in Geldrop te vergelijken. Zo stond het onderdeel Hammer Throw, waarbij het zondag misging in Geldrop, nog nooit op het programma. "Toen we vijf jaar geleden begonnen hebben we vooraf alle onderdelen bekeken", zegt Traas. "Welke zijn risicovol of kunnen niet, omdat ons terrein niet zo groot is."
De Hammer Throw viel toen al af. "En zo zijn er nog een paar onderdelen. Dan moet je echt wel een groot veld hebben. Zo'n ding vliegt ontzettend ver."
De discipline Hammer Throw, waarbij een metalen bal wordt geworpen die aan een stok vastzit, zie je dus niet in Baarland op 21 augustus, maar welke wel?
  • Touwtrekken
  • Conanwheel - deelnemers lopen rondes met een zware balk
  • Hercules-Hold - met gestrekte armen gewicht hooghouden
  • Tyre-Flip - een zware tractorband omflippen
  • Farmerswalk - lopen met een zwaar gewicht
  • Cabertoss - boomstamwerpen
  • Stones of manhood - stenen van 80 tot 120 kilo op een tafel leggen
  • Weigh for height - gewichtwerpen
  • Putting the stone - steengooien zo ver als je kan
De organisatie is geschrokken van de gebeurtenissen in Geldrop. "Dat komt zeker hard aan", zegt Traas. De organisatie leeft mee met de familie van het slachtoffer en de atleten. "We weten natuurlijk dat het een ontzettend leuke sport is om naar te kijken, het trekt veel publiek. Er zijn onderdelen die veel ruimte nodig hebben en je moet het wel veilig kunnen houden."
Wat gebeurde er in Geldrop?
De Highland Games in Geldrop vonden zondag plaat op het Landgoed Kasteel Geldrop. Het slachtoffer liep in een tuin van het kasteel toen een zware metalen bal verkeerd werd weggeslingerd. Het voorwerp kwam daardoor per ongeluk over de heg terecht, waar het het 65-jarige slachtoffer raakte. De man was een toevallige voorbijganger.
Gisteravond bleek dat het evenement geen vergunning had.