Pontje Sluiskil krijgt na jaren eindelijk nieuw likje verf, maar de zorgen zijn daarmee niet weggepoetst

Ook het pontje van Sluiskil geniet momenteel van een welverdiende zomervakantie. Op een scheepswerf in Sas van Gent krijgt het pontje, dat fietsers en voetgangers bij Sluiskil over het Kanaal van Gent naar Terneuzen vaart, een opknapbeurt. Na jaren krijgt het eindelijk een nieuw likje gele verf.
Pontje Sluiskil krijgt na jaren eindelijk nieuw likje verf
"Dat moet al meer dan twintig jaar geleden zijn", probeert voorzitter Meerten Dallinga van Stichting ter Behoud van de Pont te Sluiskil zich te herinneren. "In 2012 heeft de stichting het stokje overgenomen van Rijkswaterstaat. Toen hebben we hem helemaal opgelapt, maar niet eens geverfd. Dus het was wel weer eens nodig."

Overal roestplekken

Het bovenste deel van het pontje is al bedekt met een nieuwe, gele laag verf en de trappen zijn zwart gelakt. Het contrast met de oude verf op de delen die nog niet zijn behandeld, is goed te zien. "Het zag er echt niet meer uit, overal zaten roestplekken", vertelt Dallinga. Waarom ze dan de verfbeurt zolang hebben uitgesteld? "Dat was een geldkwestie."
Opknapbeurt pontje 2
De potten gele en zwarte verf vliegen er doorheen © Omroep Zeeland
De discussie over de financiering van het pontje laait eens in de zoveel tijd op, maar die zorgen zijn nu tijdelijk weg. Tot 2025 is het jaarlijks benodigde vaarbedrag, 50.000 euro, geregeld. De provincie, gemeente Terneuzen, havenbedrijf North Sea Port en andere bedrijven betalen mee.

Betalen voor overtocht

Ook moeten gebruikers tegenwoordig een kleine bijdrage betalen voor de overtocht. "Bovendien lag de brug van Sluiskil er een tijdje uit vorig jaar. Toen heeft Rijkswaterstaat ons betaald voor de overtochten. Het geldpotje zat dus eindelijk eens vol."
Dus kan het pontje deze zomer worden opgeknapt. Zo kan hij, volgens Dallinga, weer jaren mee. Maar hoe lang het pontje nog echt kan blijven varen, daar maakt de stichting zich zorgen over. "Die financiering komt wel weer over vier jaar. Het belang van het pontje is namelijk al lang bewezen. Alleen of we dan nog genoeg vrijwilligers hebben, is de vraag. We hebben een groot gebrek aan schippers."
Opknapbeurt pontje 1
Het pontje is nu nog uit de vaart, maar na de vakantie start de normale dienstregeling weer © Omroep Zeeland
Het pontje gaat weer in de vaart zodra de schoolvakantie voorbij is, dan moet de opknapbeurt klaar zijn. Vanaf maandag 5 september vaart hij weer volgens de normale dienstregeling.