Zoetwaterbassin is redmiddel voor boeren om de gewassen levend te houden

Boer Sander de Visser is erg blij met het water dat hij kan tappen uit het zoetwaterbassin van Jos Westerbeke uit Serooskerke om zijn groeiende bloemkolen nat te houden. Eigenaar Westerbeke van camping Olmenveld begon een jaar geleden met de bouw van het zoetwaterbassin en deze is nu bijna helemaal klaar. En met deze droogte komt dat heel goed uit.
Zoetwaterbassin is redmiddel voor boeren om de gewassen levend te houden
De eigenaar van het bassin maakt gebruik van regenwater en het water uit zijn eigen sloten. Inmiddels komt er door de aanhoudende droogte ook minder water in het bassin, maar er is nog genoeg om zes boeren te voorzien van water op het land.

Natte bloemkolen

Eén daarvan is boer De Visser die een kleine twee kilometer verderop woont. Met een tank en een slurf haalt hij water uit het bassin en sproeit het daarna op zijn land. Een goede uitkomst. "We zijn hier best wel blij mee. Voor bepaalde gewassen is dit wel hun redmiddel om het in leven te houden", vertelt de boer. Eén van die gewassen is bloemkool, maar het hele land nathouden met het water uit het bassin is niet mogelijk.
"We planten nu bloemkolen en deze plantjes moeten wel water hebben om te overleven. En dat kan nu ook met dit water. Maar bij andere gewassen hebben we wel een veel lagere opbrengst", zegt de Visser.
Jos Westerbeke en boer Sander de Visser uit Serooskerke
Blij zijn de heren met het waterbassin © Omroep Zeeland
Het idee van dit bassin is ontstaan omdat boeren al langer last hebben van droogte en Westerbeke graag deze boeren helpt. Daarnaast wil de eigenaar van de camping iets terugdoen voor de wereld en vanuit de camping kan hij het rioolwater omzetten naar zoetwater in het bassin.

Boeren steunen tijdens droogte

"Wij vonden het eigenlijk een beetje zonde dat onze collega's een aantal jaar geleden verdroogden en wij spoelen heel veel bruikbaar water in de sloot. Dat is dan eigenlijk meteen onbruikbaar om het te gebruiken als sproeiwater. In combinatie met onze waterzuivering kunnen we dit opvangen en dan zo de boeren hier helpen", aldus Westerbeke.
Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog meer boeren gebruik maken van het waterbassin, maar door leveringsproblemen van onderdelen werkt het bassin nog niet volledig. Westerbeke ziet ook graag een oplossing om het water ondergronds naar de boeren te brengen omdat de boeren nog best wat kosten hebben om het water op te halen en terug naar land te brengen. Westerbeke vraagt nu van de boeren nog een kleine bijdrage.
"Het is niet minder duur dan dat we een andere oplossing zouden bedenken, maar het blijft natuurlijk een kostbare bezigheid", aldus de boer. Maar op deze manier kan een deel van de oogst gered worden.