Zeeuwen trouwen minder vaak, maar scheiden nog minder

Een Zeeuw is nog altijd trouwlustiger dan de gemiddelde andere Nederlander. Toch gaat de trend net als in de rest van ons land omlaag: steeds minder Zeeuwen stappen in het huwelijksbootje. Daar staat tegenover dat het aantal echtscheidingen in Zeeland ook aan het dalen is.
Kind in Scheiding Zeeland wil zorgen dat kinderen niet de dupe worden van de echtscheidingen van hun ouders.
Ring afdoen of ring aanhouden? © Omroep Zeeland
De daling van het aantal echtscheidingen per duizend huwelijken gaat zelfs ietsje sneller dan de daling die te zien is in de aantallen huwelijken. Dat blijkt uit de cijfers over trouwen en scheiden in 2021 van het CBS.

Vergelijking met Nederland

Onderstaande trouwcijfers per jaar zijn uitgerekend per duizend ongetrouwde mannen en duizend ongetrouwde vrouwen. Dat maakt een vergelijking tussen Nederland en Zeeland mogelijk. Zeeuwen trouwen vaker dan andere Nederlanders.
Met de maatregelen in het eerste coronajaar (2020) kregen de trouwcijfers overal in ons land een douw, ook in Zeeland. Dat werd in tweede coronajaar weer een beetje goed gemaakt, maar de algehele trend blijft omlaag gaan.

Homohuwelijken

Sinds 2001 zijn homohuwelijken in ons land toegestaan. Daarna bleek dat mannen vaker met mannen trouwen dan vrouwen met vrouwen.

Scheidingsgolf

Onderstaande curve van het aantal echtscheidingen (telkens per duizend getrouwde mensen) heeft meer weg van een golfbeweging. Opvallend is dat het promillage echtscheidingen in Zeeland (anders dan de bruiloften) wél gelijk is aan het Nederlandse promillage.
Het gaat met de scheidingen de laatste vijf, zes jaar wat sneller omlaag dan met de trouwcijfers. Dat blijkt eveneens uit de absolute getallen die aan deze statistiek ten grondslag liggen.

Vrouwen scheiden vaker

Ook bij de echtscheidingen is er een verschil zichtbaar tussen vrouwen en mannen. Uit de cijfers kun je afleiden dat lesbische stellen er vaker een punt achter zetten dan twee mannen die getrouwd zijn. Dat werd in 2015 al door onderzoek van het CBS vastgesteld.