Hitte, droogte en harde wind in Zeeland: hét recept voor een natuurbrand zoals op de Brouwersdam

Warmte, droogte én nu ook nog wind. Het is het perfecte recept voor natuurbranden. Beheerders waarschuwen bezoekers dan ook extra op te letten. "Hier in Oranjezon knispert het gras onder je voeten. Eén vonkje en een duin staat in lichterlaaie."
Door hitte en harde wind kan brand Brouwersdam ook zo in Zeeland gebeuren
Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap is na de brand gisteren op zijn hoede. "Als je ziet hoe snel de vlammen om zich heen sloeg, dan hou je je hart vast voor de duingebieden van bijvoorbeeld Walcheren en Schouwen-Duiveland", zegt Klootwijk. "Door de brand op de Brouwersdam werd de N57 lange tijd afgesloten en moesten driehonderd bewoners van een vakantiepark worden geëvacueerd.
In Zeeuwse natuurgebieden wordt al maanden gewaarschuwd met borden. Maar door de windkracht vier, die ze voor de komende dagen afgeven, is extra alertheid geboden. "Steek bijvoorbeeld écht geen sigaret op", vertelt Klootwijk. "En gooi bijvoorbeeld geen bril, glas of plastic op de grond. Eén krachtig zonnestraaltje en je hebt een vonkje."

Extra maatregelen

Ook de Veiligheidsregio en gemeentes nemen maatregelen om alertheid bij inwoners en toeristen te verhogen. Via sociale media is de Veiligheidsregio van plan een extra campagne te starten om de alertheid te verhogen.
Klootwijk vindt het een goede zaak, want zeker de komende dagen is volgens hem extra zorg nodig. "Door de wind wordt het toch een beetje billenknijpen. Want zoiets wat op de Brouwersdam gebeurde, kan ook zomaar hier gebeuren."