Ouderencampussen zijn dé oplossing voor huisvesting van ouderen in de toekomst

Ouderen van nu willen de eigen regie houden, het liefst thuis achter hun eigen voordeur. Maar de zorg staat voor enorme opgaven. Alles wordt duurder, er komen steeds meer ouderen en er is steeds minder personeel. Dus de zorg zou liever alles centraliseren. De Taskforce Wonen en Zorg buigt zich al een paar jaar over dit vraagstuk en denkt dat we de oplossing al (deels) hebben: Woonzorgparels.
Zorgsaam ouderenzorg De Blaauwe Hoeve Hulst
De Blaauwe Hoeve in Hulst in 2020 © Zorgsaam
Oftewel: tien projecten in Zeeland die op een slimme manier wonen met zorg combineren. Een soort campussen voor ouderen, die daar zelfstandig wonen, achter hun eigen voordeur, maar wel allemaal bij elkaar. ZorgSaambestuurder Piet van der Maas noemt als voorbeeld De Blaauwe Hoeve in Hulst. "Er is daar van alles wat. Een horecavoorziening, een huisarts, een apotheek, een verpleeghuisfunctie, een revalidatiefunctie, een hele grote zelfstandige woonfunctie."
"Dan zie je dat er een gemeenschap ontstaat waar je welzijnsactiviteiten kan organiseren, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Mensen zullen langer actief blijven", verwacht hij. "Dit is één van de gouden standaarden om te zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven."

'Alleen red je het niet meer'

Het zijn plekken waar gemeenten, zorgpartijen, woningcorporaties en zorgverzekeringen samenwerken. Ook dat is de toekomst. Van der Maas spreekt als bestuurder van een zorgorganisatie uit ervaring: "Alleen red je het niet meer."

Zeeuwse Woonzorgparels

De taskforce kon kiezen uit een selectie van veertig Zeeuwse projecten die zorg en wonen combineren. Tien projecten kregen de titel 'Woonzorgparel'. "De Zeeuwse woonzorgparels worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woonvormen, zorgconcepten en doelgroepen. Maar ze hebben ook één ding gemeen; zonder samenwerking op lokaal niveau tussen gemeenten, zorgorganisaties, woningcorporaties, Provincie Zeeland en andere maatschappelijke partners waren ze er niet gekomen", zegt de taskforce over hun keuze.
Het gaat om deze tien projecten:
  • De Wieken, Zierikzee
  • Vroonhof, Sint-Annaland
  • Hof Mondriaan, Middelburg
  • Hof van Buren, Middelburg
  • Erasmuspark, Goes
  • Ter Reede, Vlissingen
  • De Spindel, Krabbendijke
  • De nieuwe Vliedberg, Rilland
  • Complex Amberboom, Terneuzen
  • De Blaauwe Hoeve, Hulst
Ook al lijkt er nu een oplossing voorhanden te zijn, de taskforce heeft nog wel wat werk te doen. De komende jaren neemt het aantal ouderen fors toe. "De volgende stap is in beeld krijgen wat we in Zeeland nog moeten doen", zegt Peter Bevers van Beveland Wonen en ambassadeur van de taskforce over de huisvesting van ouderen in de toekomst. "En hoe we dat gaan realiseren."
Peter Bevers en Piet van der Maas spraken vanmiddag in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer over Woonparels als de Spindel in Krabbendijke, maar ook over langer zelfstandig wonen en hoe de zorg de afgelopen jaren al veranderd is:
Zeeuwse Kamer over Woonzorgparels