Amsterdammer wel de cel in, maar niet voor oplichting Zeeuwse bejaarden

Een 28-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot twaalf maanden cel vanwege bankpasfraude. Voor het oplichten van negen hoogbejaarden uit Zeeland werd de man eerder al vrijgesproken tijdens de zitting twee weken geleden. Hij is vandaag wél veroordeeld omdat hij allerlei financiële gegevens op een laptop had staan waarvan hij wist dat ze door een misdrijf waren verkregen. Hij kon die gegeven gebruiken om te hacken.
Phishing
Amsterdammer veroordeelt tot jaar cel vanwege pinpasfraude © ANP
Twee weken geleden eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar. De man werd toen al vrijgesproken van pinnen met gestolen passen van hoogbejaarden uit onder meer Goes, Kortgene en Axel, die voor ruim 47.000 euro werden opgelicht. Andere strafbare feiten wogen voor het OM wel zwaar genoeg om de gevangenisstraf te eisen.

Geen duidelijke camerabeelden

De man uit Amsterdam bleef twee weken geleden volhouden dat hij niets met deze zaak te maken heeft. Hij kwam bij de politie in beeld door camerabeelden van het pinnen met de gestolen pinpassen. Maar het was niet goed te zien of het inderdaad de Amsterdammer was die pinde.
Bij de man werden een laptop met mailadressen, creditcardgegevens en software gevonden die vraagtekens opriepen. Hij zei tegen de rechtbank dat de laptop niet van hem was. Door die vondst is de man nu veroordeeld. Ook acht de rechtbank de kans op herhaling aanwezig, aangezien de man al eerder is veroordeeld voor pinpasfraude.

Zo werden slachtoffers opgelicht

Vorig jaar juli en augustus werden negen hoogbejaarden uit onder meer Goes, Kortgene en Axel opgebeld door iemand die zich als medewerker van de fraudehelpdesk van een bank voordeed.
Zij kregen te horen dat er was geprobeerd om geld van de rekening af te halen. De 'medewerker' vroeg de mensen hun bankpas en pincode in een envelop te doen om dit te voorkomen.
De envelop werd daarna thuis bij de slachtoffers opgehaald. Gemiddeld werd zo'n 5.000 euro per keer gepind. Uit de beelden wordt echter niet duidelijk dat het de verdachte is die pint.
De Amsterdammer hoeft nog maar een half jaar van de straf uit te zitten, omdat hij al een half jaar in de cel in voorarrest heeft gezeten.