Aardappelen van boer Willem gered dankzij restwater fruitverwerker

Waar veel Zeeuwse akkerbouwers momenteel grote moeite hebben de gewassen nat te houden, staan de aardappelvelden van Willem in 't Anker uit Schore er florisant bij. Ondanks de aanhoudende, extreme droogte beschikt In 't Anker over voldoende schoon water om de 85 hectare te beregenen. Dat komt van de nabijgelegen fruit- en groenteverwerker Coroos in Kapelle.
Willem in 't Anker
Willem in ’t Anker, bij zijn aardappelvelden aan de Schoorse Breeweg bij Schore. © Streekomroep De Bevelanden
Sinds dit voorjaar doet hij, samen met tien andere agrariërs uit de omgeving mee aan een proef waaraan ook landbouworganisatie ZLTO meewerkt. Het water dat Coroos gebruikt om de producten schoon te spoelen, zo'n 600.000 kuub per jaar, wordt opgeslagen in een sloot. Met een hogedrukslang gaat het restwater, via duikers onder de spoordijk door, naar het land van In 't Anker aan de Schoorse Breeweg.

Anders de helft verloren

In 't Anker is een jonge ondernemer, een twintiger, die vooral vooruit wil met zijn bedrijf. Al vier generaties staat hier een In 't Anker aan het roer. De boerderij zelf is ruim tweehonderd jaar oud. Het bedrijf teelt aardappelen voor de frietproductie. Samen met tien andere ondernemers doet hij mee aan het proefproject. En dat kwam geen moment te vroeg, want zonder het water zou zeker de helft van de oogst verloren zijn gegaan. "We hebben al twee keer gebruik gemaakt van het restwater", zegt hij. "De eerste keer 4.500 kubieke meter en de tweede keer vijfduizend kuub." Volgende week volgt een derde beregeningsronde en dan is opnieuw vijfduizend kubieke meter Coroos-water nodig.

Schoon leidingwater

Het restwater is in principe schoon leidingwater dat anders direct de Oosterschelde in zou stromen. In plaats van het te verspillen wordt het nu opgeslagen in een nabijgelegen bergingssloot, die is afgedamd van de andere waterlopen. Want het gewone slootwater bij Schore heeft een hoog zoutgehalte.
De percelen zijn onder normale omstandigheden geschikt om prima aardappelen te telen. "De bodem houdt het regenwater goed vast. Maar in perioden van langdurige droogte wordt het toch lastig", zegt In 't Anker. Die perioden komen steeds vaker voor, waarbij de droogte ook extremer wordt.

Blij met de samenwerking

Hij is ook enorm blij met de nieuwe samenwerking waar hij hoge verwachtingen van heeft. "Deze week gaan we in overleg om de eerste resultaten te bespreken en kijken hoe we in de toekomst verder gaan", zegt In 't Anker. Hij kan zich niet voorstellen dat het project zal stoppen. "De droogte van nu laat zien hoe hard het water nodig is."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.