Goedemorgen! Antwerpse grond naar Perkpolder, natuurbranden en Zeeuwse thema-avond op tv

Goedemorgen! Het is donderdag 11 augustus. En ook vandaag wordt het weer ietsje warmer dan gisteren. Het hele weerbericht, lees je onderaan het artikel. Maar eerst een overzicht van het Zeeuwse nieuws.
Zonsondergang in Vlissingen
Zonsondergang in Vlissingen © Peter Baas, Vlissingen
In de voormalige veerhaven van Perkpolder is begonnen met het aanvoeren van 1,5 miljoen kubieke meter grond om de Westelijke Perkpolder op te hogen. Op die grond moet een stranddorp verrijzen dat onderdeel is van het project Waterzande.
De grond komt uit de haven van Antwerpen en wordt niet vertrouwd door stichting Schone Polder. Die denkt dat de grond vervuild is. De Raad van State heeft bepaald dat de komende tijd alle scheepsladingen geanalyseerd moeten worden. Vandaag lees, zie en hoor je bij ons meer over de grondaanvoer.

Kans op grote natuurbranden

Een natuurbrand zoals maandag op de Brouwersdam, vlak over de provinciegrens, kan ook zomaar in Zeeland ontstaan. Het is namelijk warm, droog én er staat harde wind. En als je die drie factoren bij elkaar optelt, heb je het perfecte recept voor een natuurbrand. "In Oranjezon knispert het gras onder je voeten. Eén vonkje en een duin staat in lichterlaaie", laat Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap weten.
Brand Brouwersdam
Er is veel schade aan het duingebied langs de Brouwersdam © ANP
Mocht je vanavond niet buiten of op, langs, in het water zitten dan kan je de tv aanzetten voor een portie Zeeland. Op NPO1 is vanavond een Zeeuwse avond. De NPO ziet dat hoogstwaarschijnlijk niet zo, maar wij wel ;). We leggen het uit.
De avond start om 20.30 uur met de start van het nieuwe seizoen van Beste Zangers met Sarita Lorena als een van de deelnemers. De in Brazilië geboren, maar in Waterlandkerkje opgegroeide zangeres doet samen met onder anderen Jaap Reesema, Nielson en Claudia de Breij mee. Ze is niet de eerste Zeeuwse deelnemer aan het programma. Eerder deden ook Emma Heesters (2019) en Joe Buck mee.

Blijven zitten

Na Beste Zangers kan je lekker blijven zitten want dan varen Janny van der Heijden en Andre van Duin door onze provincie in hun programma Denkend aan Holland, waarin ze Nederland vanaf het water (her)ontdekken. Onderweg stoppen ze op verschillende plekken om in het gezelschap van teckel Nhaan steden en dorpen te bezoeken. De aflevering start vanavond in Middelburg, waarna ze via Arnemuiden en Veere naar Yerseke varen.

Het weer

De dag start koel met maximaal 20 graden. Het is vandaag zonnig en dankzij een wind vanaf zee wordt het aan de kust maximaal 27 graden en verder landinwaarts maximaal 31 graden.