'Groot onderzoek naar ijzeretende bacterie in kanaal van Gent naar Terneuzen'

Dit najaar start er een groot onderzoek naar de ijzeretende bacterie in het kanaal van Gent naar Terneuzen, melden Vlaamse media. Onderzoekers van de universiteiten in Gent, Leuven en Antwerpen gaan onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt. De bacterie richtte vorig jaar flinke schade aan in de jachthaven van Zelzate, meerdere boten werden toen aangevreten door de bacterie.
Roest aan schip in Zelzate
Jachten in de haven van Zelzate werden vorig jaar aangevreten door de bacterie © Omroep Zeeland
Eigenaren van een boot in de jachthaven van Zelzate waren vorig jaar zwaar getroffen door de bacterie. In een paar maanden tijd waren millimeters staal weggevreten van de romp van hun jacht. De schade liep voor sommige eigenaren op tot tienduizenden euro's. Bij sommige schepen was van de romp vier van de vijf millimeter staal weggevreten.
Het nieuws over de ijzeretende bacterie leverde ook onrust op langs de rest van het kanaal van Gent naar Terneuzen. De vrees was dat de bacterie zich vanuit Zelzate over de rest van het kanaal zou verspreiden.
Roest aan schip in Zelzate
De bacterie vrat zich door de romp van schepen heen © Omroep Zeeland
Maar uit gesprekken, duikinspecties en watermonsters bleek dat niet het geval te zijn. Havenbedrijf North Sea Port riep toen wel op om een groter onderzoek te doen naar de bacterie. En die roep lijkt te zijn gehoord, want de Vlaamse overheid legt een half miljoen euro op tafel voor het onderzoek.

Mogelijk ernstige gevolgen

Brent Meuleman, burgemeester van Zelzate, zegt tegen de VRT blij te zijn met het onderzoek. "De jachthaven is een heel korte zijtak van het kanaal Gent-Terneuzen. Dat is een heel belangrijke economische ader voor onze regio. We moeten weten hoe we het beestje kunnen bestrijden, want in het kanaal zijn ijzeren damwanden aanwezig. Dat zou daar ernstige gevolgen kunnen hebben."
Bij het nieuwe onderzoek wordt het kanaalwater verder geanalyseerd. Daarbij worden onder andere ijzeren testplaatjes in het water gehangen op verschillende plekken en dieptes. Naast de Vlaamse overheid betalen ook de gemeente Zelzate en verschillende havengebonden bedrijven mee aan het onderzoek. Wanneer het onderzoek klaar moet zijn, is nog niet duidelijk.