Iedere lading zand voor ophogen Perkpolder wordt gecontroleerd

En hop, daar gaat de grondboorhet zand weer in. Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst: alle ladingen zand uit de Antwerpse haven, bedoeld voor het verhogen van de Westelijke Perkpolder, moeten van de rechter de komende weken gecontroleerd worden op verontreiniging. Een hele klus, om het stranddorp van project Waterzande te laten verrijzen, is 1,5 miljoen ton zand nodig.
Grondboren Perkpolder
Monsters nemen van de grond in Perkpolder © Omroep Zeeland
Deze week is de aanvoer van het zand per boot begonnen. Dat de projectontwikkelaar iedere lading moet controleren, komt door Stichting Schone Polder. Die stapte naar de rechter omdat ze niet gelooft dat de Antwerpse grond schoon is. De komst kon de stichting niet tegenhouden, maar de rechter heeft wel bevolen dat de komende tijd iedere bootlading bij aankomst bemonsterd moet worden.
De argwaan van Stichting Schone Polder komt niet uit de lucht vallen. Bij de aanleg van de Zeedijk bij Perkpolder in 2015, een eindje verderop, is thermisch gereinigde grond gebruikt, die tegen de verwachting in tóch verontreiniging bleek te bevatten. Ook ontstond er onrust bij het originele plan voor Waterzande, toen nog Plan Perkpolder geheten, waarin ook nog een golfbaan voorzien was. Daarvoor zou tot acht miljoen ton licht vervuilde grond voor worden gebruikt.
Wat is Waterzande?
Waterzande is een stranddorp dat gebouwd wordt rond de voormalige veerhaven van Perkpolder. Er komen huizen, winkels, een restaurant, hotel en jachthaven.
Overigens loopt er daarnaast nog een bezwaar van Schone Polder waar de gemeente nog op moet reageren. De stichting wil dat de gemeente ook alle bootladingen tot de laatste toe controleert. De gemeente gaat waarschijnlijk besluiten om dat steekproefsgewijs te gaan doen. Tot het besluit nemen de projectontwikkelaar van Waterzande en de gemeente Hulst allebei monsters af van de grond.
Na het storten op de plek waar het stranddorp komt wordt de grond bemonsterd en geanalyseerd. Als er iets mis is, wordt de grond onmiddellijk weer afgegraven en teruggestuurd, volgens Wim van den Abbeele van Waterzande. Tien hectare van de Westelijke Perkpolder wordt de komende twintig maandentot twaalf meter hoogte opgehoogd.
Van den Abbeele is opgelucht dat het storten van het zand voor Waterzande is begonnen. Hij hoopt dat de intensieve bemonstering van de komende tijd vertrouwen biedt voor de toekomst. Hij benadrukt nog maar eens dat de extra controles in principe niet nodig zijn omdat de grond al gecertificeerd is, maar begrijpt de zorgen van Schone Polder. "Maar laten we vooropstellen dat niemand hier er baat bij heeft om vervuilde grond te gebruiken", zegt hij, "Waterzande niet, de aannemer niet, en de gemeente Hulst ook niet." Hij vertrouwt erop dat de plannen door kunnen gaan, ondanks de nog af te wikkelen procedures.

'Ophoging is onnodig'

Want de stichting heeft nog een rechtszaak lopen tegen de bouw van de eerste 85 woningen, die rond het voormalige veerplein gebouwd worden. En waarschijnlijk wordt de verwachte beslissing van Hulst, om steekproesfgewijs te gaan controleren, door Schone Polder aangevochten. Ook vindt de stichting dat het ophogen van de Westelijke Perkpolder onnodig is, omdat Waterzande gewoon op de bestaande grond gebouwd kan worden.