Langdurig conflict is oorzaak van steekpartij in Jumbo, verdachte blijft vastzitten

Een langdurig conflict tussen twee mannen is de oorzaak van een steekpartij in supermarkt Jumbo in Vlissingen in april. De 39-jarige verdachte uit Vlissingen sloeg een andere man met een wapen en zou ook gestoken hebben met een mes. Het slachtoffer en de verdachte kennen elkaar, wonen vlak bij elkaar en leven al jaren in onmin. De verdachte blijft vastzitten.
Steekpartij Vlissingen
De steekpartij gebeurde in supermarkt Jumbo © HV Zeeland
Vandaag was de eerste voorbereidende zitting voor de rechtbank in Middelburg van de steekpartij, die op 30 april plaatsvond in de supermarkt in de wijk Pauwenburg in Vlissingen. De 39-jarige verdachte uit Vlissingen zocht die dag de confrontatie met het 23-jarige slachtoffer. Beide mannen kennen elkaar en hebben problemen met elkaar.

Vuurwapen en mes

Tijdens de confrontatie zou zijn geschoten met een vuurwapen door het slachtoffer en zou datzelfde wapen zijn gebruikt door de verdachte om het slachtoffer op het hoofd en lichaam te slaan. Ook zou er zijn gestoken en gesneden met een mes. Voor de rechtbank is het nog onduidelijk van wie het wapen was en moet onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut uitsluitsel geven. Ook moet nog duidelijk worden of er daadwerkelijk geschoten is met het vuurwapen.
De verdachte wil dat het conflict uit de wereld wordt geholpen en wil graag een mediationgesprek met het slachtoffer. Volgens de advocate van de verdachte handelde haar cliënt uit noodweer. Uit camerabeelden zou volgens haar ook blijken dat de verdachte het mes niet vast had en dus niet gestoken kan hebben. Ze vroeg daarom de voorlopige hechtenis op te heffen.
De kans op herhaling is volgens de advocate ook niet aanwezig, aangezien het slachtoffer zelf inmiddels ook vast zit voor vermeend wapenbezit, aldus de advocate. Een schorsing van de hechtenis onder voorwaarden zou ook een mogelijkheid zijn. Haar cliënt zou zich daar zeker aan houden.

Noodweer niet bewezen

De officier van justitie is niet overtuigd van noodweer, zoals de verdediging aanvoerde. Daarnaast acht zij de kans op herhaling wel degelijk aanwezig, want het is niet duidelijk hoe lang het slachtoffer vast zal zitten. Er is zeker ook sprake van een geschokte rechtsorde volgens haar, omdat de feiten plaatsvonden in een supermarkt, met heel veel mensen die iets gezien hebben en gevlucht zijn.
De rechtbank zag geen reden om de verdachte vrij te laten. Er moet nog onderzoek worden gedaan. De rechter stelde dat verdachte zelf de confrontatie had opgezocht in een openbare ruimte als een supermarkt; reden genoeg om de hechtenis te verlengen.
Daarnaast is er nog steeds een conflict, want een mediationgesprek is er nog niet geweest. De verdachte en het slachtoffer wonen vlak bij elkaar, waardoor elektronisch toezicht niet zal werken. En het is niet duidelijk of het slachtoffer vast blijft zitten, waardoor beide mannen elkaar weer tegen zouden kunnen komen.
Vanwege de steekpartij werden nog vier andere personen aangehouden. De 33-jarige vrouwelijke partner van de verdachte, een 52-jarige man uit Vlissingen en twee 16-jarige jongens uit Vlissingen. Hun hechtenis is geschorst.

Strafblad

De verdachte heeft al een strafblad. Zo werd hij in 2006 veroordeeld voor geweld tegen de politie en handelen in xtc-pillen en wiet. In 2016 en 2018 werd hij veroordeeld voor de verkoop van valse merkkleding.
De volgende voorbereidende zitting is op 20 oktober. De inhoudelijke zitting staat vooralsnog gepland op 15 en of 16 december.