Fietspad tussen Renesse en Burgh-Haamstede over ruime week weer begaanbaar

Het fietspad tussen Renesse en Burgh-Haamstede wordt aangepakt. Omdat er 75 gaten in het pad zitten is sinds anderhalve week afgesloten vanwege de veiligheid voor fietsers. De recreatieondernemers uit de buurt schieten de kosten voor en leveren ook mensen om de reparatie volgende week te doen.
Fietspad tussen Renesse en Burgh-Haamstede over week weer begaanbaar
Vorige week maakte Staatsbosbeheer bekend dat het geen geld had voor de reparatie van het pad. Ondernemers uit de buurt waren daar verbolgen over en schieten dat geld nu voor.

Extra werk in het hoogseizoen

Met een symbolische schep zand werd de opknapbeurt van het fietspad tussen Renesse en Burgh-Haamstede vanmorgen aangekondigd. "We hebben 12.500 euro nodig en vooral ook mensen om het werk te doen", legt Marieke Braber-Schot van HISWA-RECRON uit. Zeven recreatieondernemers leveren die mensen en het materiaal zelf en dat zegt wel wat volgens Braber-Schot. "Dat in het hoogseizoen. Dan blijkt wel dat het pad erg belangrijk is voor ons allemaal."
De ondernemers schieten het geld nu voor en staan daarmee garant dat de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. De ondernemers gaan ervan uit dat na het zomerreces de gemeente en/of Staatsbosbeheer alsnog de kosten zal terugbetalen.
Fietspad Renesse - Burgh-Haamstede
Er zitten 75 gaten in het pad waardoor het volgens Staatsbosbeheer te gevaarlijk werd voor fietsers © Omroep Zeeland
De kuilen worden eerst wat verder uitgediept, daarna wordt er een mengsel van ecoschelpen en cement in gestort. Het opvullen duurt drie dagen. Daarna moet het mengsel uitharden. "Dit is echt een lapmiddel", volgens Braber-Schot. "We moeten in het najaar om de tafel om te zorgen dat we in 2023 niet weer een lapmiddel nodig hebben."

Noodgedwongen afsluiting

Boswachter William van der Hulle zag begin deze maand geen andere optie dan het fietspad af te sluiten omdat het te gevaarlijk was voor fietsers. Hij is erg blij dat er zo snel een tijdelijke oplossing is: "We zijn heel blij, want afsluiten doe je niet graag. We hadden dit niet verwacht, maar wel gehoopt."
Fietspad Renesse - Burgh-Haamstede
Fietsers moesten de afgelopen anderhalve week omrijden © Omroep Zeeland
De werkzaamheden beginnen maandag en duren heel de week omdat het materiaal waarmee de kuilen worden opgevuld, moet uitharden. Zaterdag 20 augustus kunnen fietsers en voetgangers weer gebruik maken van het pad. De reparatie moet het houden tot na de herfstvakantie. In het najaar wordt dan verder gekeken naar een permanente oplossing.