Huurprijs van parkeerterrein Veerse Gatdam wordt mogelijk ruim 200 keer hoger

Het parkeren bij de Veerse Gatdam wordt mogelijk duurder. Dat is het gevolg van een stijging van het tarief dat de parkeerbeheerder voor de parkeerterreinen moet betalen. Die huurprijs wordt meer dan 200 keer zo hoog.
Betalen parkeren Veerse Gatdam
De kans is groot dat parkeren bij de Veerse Gatdam duurder gaat worden © Omroep Zeeland
Er zijn drie partijen, het Rijksvastgoedbedrijf, waterschap Scheldestromen en de gemeenten (Veere en Noord-Beveland). Het Rijksvastgoedbedrijf verhuurt de terreinen aan het waterschap. De gemeenten huren weer van het waterschap.

Een half miljoen

Op dit moment betaalt het waterschap 2.400 euro per jaar aan het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf zegt dat het al jaren met het waterschap wil praten over deze huurprijs. Zij stuurde een taxateur naar de parkeerterreinen en die zegt dat de parkeerplekken veel meer waard zijn. Volgens de taxateur van het Rijksvastgoedbedrijf moet er 500.000 euro voor worden betaald. Dat is dus ruim 200 keer zo veel.

Parkeren bij de Veerse Gatdam

Parkeren op die plek langs de Zeeuwse kust kost 2,40 euro per uur of 12 euro voor een dagkaart. De huurprijs van 2.400 euro was er dus al uit na 200 dagkaarten.
Het is niet duidelijk hoeveel huur het waterschap aan de gemeenten rekent, maar die hielden er waarschijnlijk tonnen aan over.
Parkeren Veerse Gatdam
De parkeerplaats staat vaak vol op deze mooie zomerse stranddagen © Omroep Zeeland
Toch is er nog veel onduidelijk. De gemeente Noord-Beveland verdient een kleine ton aan de parkeerders langs de Veerse Gatdam en gebruikt dat geld ook voor onderhoud van het gebied. De gemeente Veere is nog aan het uitzoeken wat ze precies verdienen aan de terreinen en wat ze aan het waterschap betalen.

Hoe komen ze tot dit bedrag?

Het huurcontract tussen het waterschap en het Rijksvastgoedbedrijf is nog niet opgezegd. Het waterschap is nog in onderhandeling over de nieuwe huurprijs. "Als het Rijksvastgoedbedrijf een half miljoen blijft vragen gaan we dat absoluut niet doen", legt waterschapsbestuurder Marien Weststrate uit. Hij vraagt zich ook af hoe de taxateur tot dit bedrag is gekomen.
Na het zomerreces hoopt het waterschap met het Rijksvastgoedbedrijf om de tafel te kunnen om te praten over de prijs. Het is de vraag of ze er uit gaan komen en wat dat gaat betekenen voor de strandbezoekers bij de parkeerautomaat.