Zeeuwse topatleet geeft tips om veilig te sporten tijdens de hittegolf

De mussen vallen van het dak, maar ondanks de hitte zien we ze nog steeds: fanatieke sporters die de warmte trotseren en door het Zeeuwse zand banjeren tussen de ligbedjes op het strand door. Maar hoe verantwoord is het om te sporten in de brandende zon onder tropische temperaturen? Topatleet en fysiotherapeut Erwin Adan uit Koudekerke vertelt waar je rekening mee moet houden.
Tips om te blijven sporten in tropische temperaturen van Erwin Adan

1. Vermijd de Zeeuwse zon (ja, echt)

Wie uitdroging of oververhitting tijdens een rondje hardlopen of wielrennen wil voorkomen doet er verstandig aan om het goede moment op de dag te kiezen, legt Adan uit. "Het warmst is het in de middaguren en hoe warmer het is, hoe harder het lichaam moet werken om alles draaiende te houden. Dat merk je bijvoorbeeld omdat je extra gaat zweten als je intensief bezig bent in de hitte. Het beste moment om nu te gaan sporten is wat mij betreft 's ochtends, dan moet de zon nog opkomen. 's Avonds kan ook, maar is minder ideaal, omdat het niet echt afkoelt."

2. Ga goed voorbereid op pad

"Het vocht dat je extra verliest tijdens de warmte, moet weer aangevuld worden. Zorg dus voor voldoende drinken. Draag ook niet te veel kleding, want daarvan ga je nog meer zweten. Ook de plek waar je gaat trainen is van belang. Een beschutte omgeving waar de zon niet kan komen, zoals het bos, kan daarbij helpen, de bladeren zorgen dan voor verkoeling."
Atletiek Erwin Adan
Erwin Adan (vooraan) op het strand in Renesse © Arjan Schotanus (archief)

3. Ontspanning na inspanning

Er is niets lekkerder dan een duik in het Zeeuwse water na een flink rondje hardlopen, beaamt Adan. Zeker niet als het ontzettend warm is. Maar hoe aanlokkelijk het ook is, pas wel op, benadrukt de atleet. "De lichaamstemperatuur is na een inspanning hoger en moet langzaam weer naar beneden gaan. Als je meteen het koude water ingaat, is dat een schok voor het lichaam en niet goed. Afkoelen is prima, maar eerst in de schaduw en dan pas in het water."