Standwerkersconcours in Middelburg: 'Het zijn de artiesten van de markt'

Klanten rond je kraam verzamelen, onderhandelen en dan een gezamelijke deal maken. Het is in een notendop waar het beroep van standwerker uit bestaat. Het is een vak apart en daarom worden er ook wedstrijden gehouden om te kijken wie nou de beste is. Vandaag was in Middelburg de voorronde van het Nederlands kampioenschap.
Winnaar standwerkersconcours
Corné van den Berg was de beste standwerker van vandaag in Middelburg © Omroep Zeeland
Verspreid over de Lange Delft in Middelburg deden veertien standwerkers een poging om hun spullen te verkopen én om indruk te maken op de jury. Dat lukte Corné van den Berg uit De Zilk bij Utrecht het best. "Ik ben hier drie jaar geleden tweede van Nederland geworden, dus Middelburg is voor mij een speciale plek. Nu hoop ik dit jaar Nederlands kampioen te worden."
Sommige standwerkers zijn echte verkoopkunstenaars merkte onze verslaggever in Middelburg
Het geheim van een goede standwerker zit volgens Van den Berg in verschillende zaken. "Enthousiast blijven en doorzetten, maar ook je klanten verleiden om te kopen. Ik pak een bepaalde plant en ik geef er iets bij cadeau en dan geef ik nog iets cadeau, totdat de mensen enthousiast worden. En dan roep ik pas een prijs. Want bij het standwerken zijn de dingen die verkocht worden niet geprijsd."
standwerkersconcours
Frank Thyssen (links) uit België verkocht in Middelburg tapijtreiniger en kreeg de tweede prijs van wethouder Rutger Schonis © Omroep Zeeland
De Belg Frank Thyssen eindigde op de tweede plaats. Zijn product? Tapijtreiniger! Niet heel laagdrempelig voor consumenten om aan te schaffen op de markt, zou je zeggen. "Ik probeer het in detail te laten zien. Dat is eigenlijk wat wij doen. Producten die in het schap staan te sterven, levend te maken. Want als je morgen naar de supermarkt gaat, staan daar honderd en één producten, maar je krijgt er geen uitleg over."

Wel tapijtreiniger, maar geen tapijt

"Vandaag heb ik ook weer veel klanten gehad die geen tapijten hebben, maar toch hebben ze tapijtreiniger meegenomen", zegt Thyssen. "Puur omdat ze hebben gezien hoe het werkt. Misschien kopen ze dus wel eerst de reiniger en dan pas het tapijt zelf."

Dat is de kunst van de standwerkers. Wim Westveer uit Oud-Sabbinge stond zelf 40 jaar op de markt en is vandaag het hoofd van de jury. Hij kijkt vol bewondering naar de deelnemers. "Ze zijn de artiesten van de markt."