SP begint handtekeningenactie voor bevolkingsonderzoek naar PFAS

De Zeeuwse SP is een handtekeningenactie gestart voor vrijwillig bevolkingsonderzoek naar PFAS. De partij vindt dat als mensen hun bloed op PFAS willen testen, dat ook moet kunnen. Begin juli liet de GGD Zeeland weten dat er voorlopig geen Zeeuws bevolkingsonderzoek naar PFAS komt, omdat zo'n onderzoek de zorgen van Zeeuwen niet wegneemt.
Zonsondergang bij de Westerschelde bij Perkpolder
Mensen genieten van de zonsondergang bij Perkpolder aan de Westerschelde © Lizzy Hitzert
Ook zegt zo'n onderzoek niets over de oorzaak van de hoeveelheid PFAS en de gevolgen ervan op de persoonlijke gezondheid. "We kunnen deelnemers van een dergelijk onderzoek niet vertellen wat de uitkomst voor hen persoonlijk betekent en er bestaat geen mogelijkheid om de aangetoonde PFAS-waarden te verlagen", zei Joke Gaemers, directeur Publieke Gezondheid van GGD Zeeland, toen.
Daarnaast zijn er geen landelijke cijfers en kan dus niet vergeleken worden hoe Zeeland ervoor staat ten opzichte van andere regio's.

SP wil vrijwillig onderzoek

Toch wil de SP alsnog graag een bevolkingsonderzoek. "Het gaat hier om een vrijwillige onderzoek, en de mensen die een hoog PFAS gehalte in het bloed hebben, hebben dan wel de keuze om zich vaker te laten onderzoeken op bijvoorbeeld cholesterol en/of bloedlichaampjes. Als je dan ziek wordt ben je er wel veel sneller bij", motiveert de SP de keuze voor een handtekeningenactie.
Gemeenteraden van meerdere Westerscheldegemeenten vragen al langer om een Zeeuws bevolkingsonderzoek naar PFAS. "Ook KWF Kankerbestrijding dringt aan op zo'n bevolkingsonderzoek naar de gevolgen van de PFAS-verontreiniging van de Westerschelde. De GGD trekt zich hier allemaal niets van aan", zegt de SP Zeeland.
De handtekeningenactie is online via de website van de SP Zeeland te ondertekenen.