Zelfs als het buiten bloedheet is zoeken sommige mensen nóg warmere plekken op

Met deze hete dagen zie je vooral mensen verkoeling zoeken in het water of ontspannen op het strand. Maar heb je ook al eens aan de sauna gedacht? Daar is het twee keer zo warm, en in Kortgene genieten bezoekers toch van een wellnessdagje van zo'n tachtig graden.
Een nog warmere plek op zoeken dan buiten: in de zomer naar de sauna
Marjolein van Keulen was zelf ook verrast toen ze haar wellnesscentrum in Kortgene startte. Ze had niet verwacht dat er in de zomer veel bezoekers zouden komen. "De sauna is een andere soort verhitting dan op het strand. Mensen die vaak een sauna bezoeken vinden dat geen probleem, want ze zijn er ook aan gewend. Het lichaam is daar op getraind en bij deze hitte is je lichaam al wat verwarmd. Dus het verschil is kleiner, maar mensen kiezen vaker voor het strand of de zee", vertelt de eigenaresse naast haar sauna.

Koeler na bezoek aan de sauna

Van Keulen heeft een sauna van tachtig graden op haar resort, een hottub en ook een infraroodsauna. Maar juist als je de sauna uitkomt, blijkt het verkoelend ook al is het dertig graden in Kortgene. "Dat komt natuurlijk door het enorme temperatuurverschil", zegt Van Keulen.
Marjolein van Keulen van sauna Kortgene
Zelf gaat eigenaresse Marjolein van Keulen vandaag niet in haar sauna, maar andere bezoekers denken daar anders over. © Omroep Zeeland
Naast relaxen in een sauna van tachtig graden is het ook belangrijk om te koelen. En daar helpt alleen een briesje van dertig graden niet bij. "Het is heel belangrijk om gelijk weer af te koelen. Dat kan in een koud dompelbad of onder een douche. In de winter kun je al afkoelen door buiten te staan, vandaag gaat dat niet lukken. Daar is het toch echt te warm voor", vertelt Van Keulen lachend.

'Je kan er een ei op bakken'

Over sauna's gesproken, de vuurtoren in Breskens is er ook één met dit warme weer. Maar die gaat daardoor juist niet open. "Het is een gietijzeren toren en die neemt die warmte zó op. Het is net een kachel", zegt Jules van Mulken. "Voor de vrijwilligers die beneden zitten is het te warm, het is daar 's middags 36 à 37 graden."
Vuurtoren Breskens
De vuurtoren in Breskens © Ria Brasser
Voor de bezoekers is het nog een tandje erger. "Als je op de derde verdieping komt, aan de zwarte kant... daar is het wel 38 à 39 graden. En die bezoekers willen toch naar boven toe, we moeten niet hebben dat er wat gebeurt." Daarom is de vuurtoren dit weekend dicht. De buitenkant van de vuurtoren wordt nog warmer. "Je kan er een ei op bakken", lacht Van Mulken.
Hoe de vuurtorenwachter het vroeger in de zomer uithield, verklaarde Jules van Mulken vanochtend in de radio-uitzending Goedemorgen Zeeland:
Vuurtoren Breskens dicht door warmte