Minister De Jonge (CDA): 'Stikstofcrisis test voor onze solidariteit'

De stikstofcrisis is een test voor de solidariteit in Nederland. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) vanmiddag na een werkbezoek aan Zeeuwse boeren. "Als we die test op een goede manier willen doorkomen, dan zullen we het vertrouwen moeten herwinnen", zei De Jonge. Volgens de minister is het van belang dat boeren en politiek het onderlinge wantrouwen uit de wereld helpen.
Hugo de Jonge
Hugo de Jonge bracht onder meer een bezoek aan Zeeuwse boeren © Omroep Zeeland
Volgens De Jonge moet het kabinet ook kritisch naar zichzelf kijken. "Waar hebben we het als kabinet laten liggen? En wat moeten we doen om te zorgen dat we weer samen het probleem gaan oplossen op een manier dat boeren weer perspectief hebben?", denkt hij hardop.

Polarisatie wegnemen

Ook binnen de eigen CDA-achterban is onrust ontstaan over de plannen van het kabinet. "Wat we zien is dat we door die stikstofplannen op een geweldige manier tegenover elkaar zijn komen te staan", aldus De Jonge. Als het aan de minister ligt, wordt die polarisatie snel opgelost. "En dat is de reden dat wij hier het gesprek met onze eigen achterban aangaan."
Als je zo tegenover elkaar staat zoals we de afgelopen maanden tegenover elkaar gestaan hebben, dan ga je het niet oplossen.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening) over de stikstofcrisis
Namens het kabinet is Johan Remkes aangesteld als bemiddelaar tussen het kabinet en de boeren. Na het eerste gesprek, kwam Remkes tot de conclusie dat er sprake was van een vertrouwenscrisis tussen de politiek en de agrarische sector. Dat is niet de eerste vertrouwenscrisis waar De Jonge als minister mee te maken krijgt. Ook als coronaminister had hij te maken met een gebrek aan vertrouwen tussen een deel van de bevolking en het kabinet. "Corona was een test voor onze solidariteit", zegt De Jonge. "Een test die we eigenlijk maar ternauwernood hebben doorstaan."

Vertrouwen terugwinnen

De Jonge maakt zich dan ook zorgen over de crisis' die zich de komende tijd aan zullen dienen. "Want als je zo tegenover elkaar staat zoals we de afgelopen maanden tegenover elkaar gestaan hebben, dan ga je het niet oplossen", legt hij uit.
Volgens De Jonge blijven alle bewindspersonen daarom de komende tijd keukentafelgesprekken voeren met boeren. "Omdat we niets liever willen dan in gezamenlijkheid aan de bak", legt hij uit. "Want er is een hoop werk te doen en dat lukt alleen maar in gezamenlijkheid."