Puffen op het strand? Op deze ándere manieren brengt Zeeland de hitte door

Het is vandaag puffen en zweten geblazen. Op een warme dag als vandaag kun je natuurlijk naar het strand gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om het anders aan te pakken. Een dagje naar het circus of een bezoekje aan de boekenmarkt: zo zag deze warme zaterdag er in Zeeland uit.
Zo bracht Zeeland deze warme zaterdag door
In Wemeldinge is de circustent van Circus Bossle sinds gisteren opgezet. De tentflappen onder het podium staan open zodat er toch nog een beetje lucht door de tent kan waaien voordat het publiek komt: "Veel mensen vinden het veel te warm in de tent, dus hopelijk help het een beetje om de tent open te zetten", vertelt circusatleet Leon Bossle.

Circusdieren

Om ook de twintig circusdieren wat verkoeling te bieden, staat de tent van de dieren open. De kamelen, geiten, lama's, paarden, ezel en honden worden gewassen en krijgen extra eten en water.
Er zijn dus flink maatregelen genomen om het hoofd van de bezoekers, circusartiesten en dieren koel te houden. Desondanks blijft het er op een dag als vandaag broeierig warm. Bossle merkt dat ook aan de bezoekersaantallen: "We hebben iedere dag twee shows, om 15.00 uur en om 19.00 uur. In de avond is het wat koeler, dus dan is het drukker. Maar we doen ons best voor de mensen."
Circus
Leon Bossle van Circus Bossle in Wemeldinge © Omroep Zeeland
In Zierikzee kon je vandaag rondsnuffelen op de boekenmarkt. Onder afdakjes staan rijen boeken uitgestald, maar de opbrengst is nihil: "Het is vandaag geen dag om te denken: ik ga scoren en geld verdienen. Hoeveel ik heb verdiend? Tienduizend euro! Nee, grapje. Ik weet het niet. Het zal honderd euro zijn", bekent boekverkoper Frans Weijland.

Erg rustig

Hij is vanochtend uit Apeldoorn naar Zierikzee gereden om zijn boeken aan de man of vrouw te brengen: Ik heb m'n auto gevuld met boeken en wil dan weten of ik het goed gedaan heb, of ik de goede boeken heb uitgekozen om te verkopen. Dat weet je natuurlijk vandaag niet, want het is erg rustig."
Toch blijft hij optimistisch: "Als je naar het weer kijkt, moet je tevreden zijn." Zijn brandstofkosten heeft hij er na vandaag misschien net uit, maar: "Misschien kan ik op de terugweg nog ergens goedkoop tanken", lacht hij.
Boekenverkoper in Zierikzee
Frans Weijland verkocht vandaag zijn boeken in Zierikzee © Omroep Zeeland
De hitte hoefde je vandaag niet met een lege maag door te brengen. Bij de Culikaravaan in Middelburg vliegen de hotdogs, wraps, ijsjes en andere culinaire specialiteiten over de foodtrucktoonbank. Aan de voet van de Seismolen kunnen bezoekers zelf hun maaltijd samenstellen. En dat allemaal in de hitte.
Helen Bihi-Zenou heeft het festival georganiseerd: "We hebben gelukkig veel schaduwplekken, dus het is best te overzien. Het onderwerp is wel 'wat is het warm'. Daarná het eten en hoe gezellig het is, maar vooral de warmte."
Helen Bihi-Zenou
Helen Bihi-Zenou © Omroep Zeeland
Toch weten mensen het festival goed te vinden: "Na 18.00 komt toch wel iedereen van het strand af, dus dan wordt het gelukkig druk. Het blijft wel moeilijk winnen van het strand", moet ze toegeven.
Morgen wordt het ook nog erg warm, naar verwachting komt er maandag wat verkoeling. Tot die tijd dus nog genoeg opties, al zal het strand waarschijnlijk favoriet blijven.