Europees Kampioenschap Handboogschieten op de Staande Wip: 'Gelukkig niet gecontroleerd op doping'

Handboogschutters uit Nederland, België en Frankrijk reisden dit weekend af naar Ovezande voor het Europees Kampioenschap Handboogschieten op de Staande Wip. Voor veel mensen is de sport een verborgen parel, maar voor de sporters in Ovezande is het hun lust en hun leven: "Het is heel veel trainen voor onze sport om bij de top te horen", vertelt de Belgische deelnemer Jochem De Vogelaere.
Deze boogschutters deden vandaag een poging om Europees Kampioen op de Staande Wip te worden
De handboogschutters proberen een blok met veren op de wip uit de lucht te schieten, vandaar de term 'Staande Wip'. Ze schieten dus een pijl verticaal de lucht in: "Als je 'm raakt, is het prachtig als er zo'n klosje naar je toe komt. Je staat gespannen, je lost en dan is het raak. Dat geeft een mooi gevoel. Als je dat klosje ziet dwarrelen door de lucht, daar doen we het voor", vertelt de enthousiaste organisator en deelnemer Johnny Boonman uit Ovezande.

Maar één keer per jaar een kans

Vrijdag begon het evenement waarbij deelnemers het individueel en in landenteams tegen elkaar opnemen: "Het is maar één keer per jaar en het is een mooie titel die je kunt behalen. Als je wint, ben je wel Europees Kampioen", zegt De Vogelaere.
Handboogschieten op de Staande Wip
Een Belgische deelneemster aan het EK © Omroep Zeeland
Toch is de ene deelnemer fanatieker dan de andere. Jacco Braam uit Oudelande heeft inmiddels drie keer geschoten en zit even uit te puffen op een stoel. Over zijn schouders een handdoek, in zijn handen een biertje: "Het is gewoon achterlijk warm op de wei. Ik heb drie schoten gedaan en ze waren allemaal mis."

Niet gecontroleerd

Het gaat hem om het samenzijn, het praten en het biertje. En hij is niet de enige die een alcoholische versnapering neemt tussen het topsporten door: "Gelukkig wordt er niet gecontroleerd op doping. Als dat erin komt, dan zullen er niet meer zoveel deelnemers op de wei verschijnen", lacht hij.
EK Handboogschieten op de Staande Wip in Ovezande
Een Nederlandse deelnemer aan het EK © Omroep Zeeland
De Belg Tjorven Lagrou werd gisteren Europees Kampioen Handboogschieten op de Staande Wip in Ovezande.