Goedemorgen! Boerenprotest bij rotondes en temperatuur daalt na tropisch warm weekend

Goedemorgen! Het is maandag 15 augustus en het is de dag dat er een einde komt aan de tropische warmte van de afgelopen dagen. Vanmorgen viel er lokaal regen dat gepaard ging met onweer. Later meer daarover, maar eerst: er gaan weer boeren protesteren.
boerenprotest
Boerenprotest bij rotonde © Omroep Zeeland
Er is een boerenprotest aangekondigd bij het bezoek van LTO-voorman Sjaak van der Tak aan West Zeeuws-Vlaanderen. De boeren willen trekkers met protestboren neerzetten bij meerdere rotondes en viaducten op de route naar de locatie van het werkbezoek, zodat Van der Tak de boodschap niet kan ontlopen.

Brandpatrouilles in natuurgebied

Vanwege het warme en droge weer van afgelopen weekeinde werd er gepatrouilleerd in natuurgebied Oranjezon, tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Dat is volgens beheerder het Zeeuwse Landschap nodig om snel in te kunnen grijpen bij natuurbranden. Het gebied is uitzonderlijk droog op dit moment.
Oranjezon in juni van dit jaar
Oranjezon in juni van dit jaar © Marja Bos
"Afgelopen weekend waren we er van zonsopgang tot zonsondergang. En dat is wel uitzonderlijk, want normaal houden we maar af en toe toezicht", zegt Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.

Zoektocht naar nieuw bloed

Het dorpshuis Ons Dorpsleven in 's-Gravenpolder zoekt dringend nieuwe bestuursleden. Dat dorpshuis is een centraal punt in het dorp voor activiteiten, maar het bestuur begint wel een beetje oud te worden en er zijn nog geen beoogde opvolgers. Daarom doet een van de bestuursleden vandaag een oproep aan radioluisterend Zeeland om mee te helpen met de zoektocht naar nieuw bloed in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.
Heropening Ons Dorpsleven
Dorpshuis Ons Dorpsleven © Omroep Zeeland
Verder wordt het, zoals gezegd, vandaag veel minder warm dan de afgelopen dagen. Waar er al dagenlang temperaturen van boven de dertig graden gemeten worden bij de drie Zeeuwse weerstations, in Vlissingen, Wilhelminadorp en Westdorpe, wordt het vandaag volgens de voorspellingen niet warmer dan 27 graden.

Hittegolf

De kans is wel groot dat vandaag de Zeeuwse hittegolf wordt voortgezet. Daarvoor moeten er bij de drie weerstations maximumtemperaturen van boven de 25 graden worden gemeten. Als de voorspellingen uitkomen, duurt de hittegolf nog tot en met morgen. Woensdag duikelt de maximumtemperatuur in de voorspellingen richting de 22 graden, waardoor de hittegolf zou worden beëindigd. En over het weer gesproken...
Strandgangers zoeken beschutting tegen de zon onder parasols op Nollestrand bij Vlissingen
Strandgangers zoeken beschutting tegen de zon onder parasols op Nollestrand bij Vlissingen © Adrie de Willigen

Het weer

Er zijn vanochtend lokaal al een paar regen- en onweersbuien maar de zon breekt ook af en toe door en het wordt daardoor ook nog een beetje benauwd. Vanmiddag en vanavond blijft er kans op enkele lokale buien, met kans op onweer. De maximumtemperatuur is 24 tot 28 graden en de wind is zwak tot matig, meestal uit het zuiden tot zuidwesten.