Bewaking natuurgebied Oranjezon tegen brandgevaar

In natuurgebied Oranjezon tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle is dit weekeinde permanent iemand aanwezig om te waken voor natuurbranden. Het gebied is uitzonderlijk droog op dit moment.
Oranjezon in juni van dit jaar
Oranjezon in juni van dit jaar © Marja Bos
Medewerkers houden bijna 24 uur per dag de wacht in het gebied, vertelt Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap, de beheerder van Oranjezon. "Van zonsopgang tot zonsondergang. En dat is wel uitzonderlijk, want normaal houden we maar af en toe toezicht."

Gedrag van mensen

De natuurorganisatie heeft tot de extra bewaking besloten na overleg met de Veiligheidsregio Zeeland. "De kans dat er een brandje ontstaat is best aanwezig. Dat hangt vooral af van het gedrag van mensen. Het is een druk bezocht gebied en er liggen drukke campings naast. En met deze wind en de droogte kan het snel uitbreiden."
Het Zeeuwse Landschap heeft een rooster gemaakt met vaste medewerkers, inval-boa's en vrijwilligers. "We zitten op het hoogste duin, van waaraf je het gebied prima kunt overzien en hopen dat het goed gaat."

Grote natuurbrand Brouwersdam

In Zeeland geldt, net als in de rest van Nederland, een verhoogd risico voor natuurbranden. In een duingebied bij de Brouwersdam aan de kant van Goeree-Overflakkee woedde dinsdagmiddag en -avond een grote natuurbrand. Honderden mensen werden uit een vakantiepark geëvacueerd. De brandweer kreeg de brand pas in de nacht van dinsdag op woensdag onder controle.