Dubbele gevoelens bij herdenking strijd Nederlands-Indië: 'Mensen leren niet van de geschiedenis'

In Oostburg werd maandagmiddag stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de herdenking werden de namen van de dertig West-Zeeuws-Vlaamse slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië voorgelezen. Herdenken is volgens Jan Boone, van Stichting comité 4 mei Oostburg, in deze tijd extra belangrijk. "Mensen leren niet van de geschiedenis."
Herdenking slachtoffers van strijd in Nederlands-Indië.
Herdenking slachtoffers van strijd in Nederlands-Indië. © Omroep Zeeland
Om klokslag 12.00 uur werd een minuut stilte gehouden bij het monument bij het raadhuis in Oostburg. Vervolgens werd een indrukwekkende lijst met dertig namen van slachtoffers voorgelezen. "...Willem Risseeuw uit Groede, 39 jaar. Jacob Sanders uit Sluis, 38 jaar..."
De nu 80-jarige Henk Risseeuw vindt het bijzonder om de naam van zijn oudoom voorbij te horen komen. "Wat er precies met hem gebeurd is, weet ik niet. Ik weet heel weinig. Er werd bij ons thuis vroeger niet over gepraat." Toch vindt Risseeuw het als achterneef belangrijk om bij dit eerbetoon aanwezig te zijn. "De herdenking móet blijven en dat is de reden waarom ik hier naartoe kom."
Dubbele gevoelens bij herdenking strijd Nederlands-Indië
In een tijd waarin Rusland in oorlog is met Oekraïne is het van extra groot belang om te herdenken, vindt Jan Boone. "Oorlogen moeten stoppen! Dat moet de boodschap zijn, zeker naar jonge mensen toe. Dit mag én kan niet meer gebeuren. Mensen leren niets van de geschiedenis," zucht hij.
Voor Henk Risseeuw was deze herdenking er een met dubbele gevoelens. "De oorlog in Oekraïne geeft aan dat de zaak opgepept moet worden. Helaas zit de mensheid zo in elkaar. Daarom blijft herdenken belangrijk. We moeten dit blijven doen." Volgens de 80-jarige nabestaande ligt de oplossing bij verdraagzaamheid. "Verdraagzaamheid. Daar draait het om. Elkander respecteren."