Dit zijn de do's en don'ts van kuilen graven op het Zeeuwse strand

Niets is natuurlijk lekkerder dan een dagje naar een van de Zeeuwse stranden te gaan om daar vervolgens bij te bruinen, te voetballen of misschien zoals onze oosterburen graag doen: een kuil te graven. Maar bij die laatste bezigheid gaat er ook wel eens iets mis en dat kan ernstige gevolgen hebben. Volgens de strandwacht moet je dít weten als je met je schep naar het strand gaat:
Do's en don'ts op het Zeeuwse strand: dit moet je weten
Strandwachten houden het strand natuurlijk altijd in de gaten, maar wanneer er strandgangers aan het graven zijn, zijn ze net wat oplettender. "Het is namelijk heel gevaarlijk als de kuil te diep wordt. Dus je moet een kuil echt niet te diep graven. Soms gaan wij dan ook naar de bezoekers toe om ze daarop te attenderen", vertelt Arnold Buma. De strandwacht ziet ook dat kuilen te groot worden gemaakt, zo'n twee à drie meter breed, en ook dan is instortingsgevaar aanwezig.

Van zacht naar hard zand

Buma ziet vaak bezoekers graven en volgens hem zijn het vooral toeristen die de gevaren niet zien. "Het zand is aan de bovenkant zacht, maar hoe dieper je graaft, hoe harder het zand wordt. En dan kan het snel gaan, want de kuil kan zo instorten. Het is daarom ook belangrijk dat ouders hun kinderen in de gaten houden. Al zien we ook dat ouders vaak helpen bij het graven", aldus de strandwacht.
Strandwacht Vlissingen
De strandwacht in Vlissingen proberen zo snel mogelijk de diepe kuilen dicht te graven © omroep zeeland
Pas ook op voor het water, want Buma ziet ook dat er kuilen worden gegraven bij de zee. Als de zee dan opkomt, kan het gevaarlijk worden. "Je ziet wel eens van die forten. Als daar het water tegenaan komt en de kuil is diep, kan dat gevaarlijke situaties opleveren."
Bij het Nollestrand waren maandagmiddag nog wat resten te zien van dichtgegooide kuilen, want daar is de strandwacht ook druk mee. Na of tijdens een stranddag, gooit de strandwacht de gegraven kuilen weer dicht.

'Het kan soms ook verkeerd aflopen'

Afgelopen vrijdag had een jongen een kuil gegraven en daarbij ook een brug naar de andere kant gemaakt. Hij zat daaronder en de brug is toen ingestort. "Iedereen was heel erg alert dus de jongen was er gelukkig zo uit. Maar het kan ook verkeerd aflopen", vertelt de strandwacht.
Het slachtoffer was vrijdag aanspreekbaar toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Hoe het nu met de jongen gaat is niet bekend.