Verschrikkelijke buren? Zo blijf je toch in goede harmonie

De blaffende buurhond, de caravan van je buren drie weken voor de deur of de overhangende takken die de buurman maar niet snoeit. Het zijn maar een paar voorbeelden van de oneindige lijst aan ergernissen die flink uit de hand kunnen lopen. Toch zijn heel veel burenruzies te voorkomen volgens Kathelijne van der Werf van Buurtbemiddeling Middelburg. Hoe? Dat lees je hieronder.
burenruzie
Ergernissen kunnen hoog oplopen © ANP
Het belangrijkste is volgens Van der Werf; praat met elkaar. Houd rekening met je buren en toon begrip wanneer bijvoorbeeld dat feestje tot iets te laat door ging. Al zullen jullie nooit de beste vrienden worden, probeer onderwerpen bespreekbaar te maken. Vaak weten buren zelfs niet eens dat ze - in jouw ogen - overlast veroorzaken.
Zeker nu het een warme zomer is, zitten we veel buiten. We leven vaak dicht op elkaar en dat levert regelmatig conflicten op. Volgens Van der Werf zie je dat problemen in de zomer van binnen naar buiten verplaatsen. "En corona heeft ook niet geholpen. We hebben een kort lontje gekregen en zijn individualistischer geworden."
Maar het is zeker niet te laat. Je kunt altijd buurtbemiddeling inschakelen, maar deze zes zomertips kun je al een heel eind komen om die kleine frustraties niet uit te laten monden in een fikse burenruzie.

1. Door de bomen je buren zien

In de zomer groeien bomen en planten veel harder. Zorg ervoor dat je regelmatig begroeiing snoeit. Wil je dat je buren hetzelfde doen? Geef het aan en praat erover.

2. Gezelligheid kent een tijd

Het is heerlijk om 's zomers met goed gezelschap in de tuin te zitten. Kletsen, lachen en muziekje erbij, maar geef het van tevoren aan bij je buren en demp het volume na 22.00 uur.

3. Blaffende honden bijten niet

Ook honden genieten van het lekkere weer. De achterdeur staat vaker open, waardoor je viervoeter zich vaker in de tuin laat horen. Zorg ervoor dat hij geen slapende buren wakker maakt.

4. Ik ga op reis en neem mee

De caravan in- en uitpakken voor de deur is handig, maar in de meeste gemeenten mag je het voertuig maar drie dagen laten staan. Wil je dat je buren dat ook doen? Praat erover.

5. Bak je vleesje niet te bruin

Barbecueën mag tijdens de zomer niet ontbreken, maar waarschuw je buren voor je hem aansteekt. Zo kunnen ze hun ramen of deuren sluiten. En probeer de rookontwikkeling te beperken natuurlijk.

6. Watergevecht

Elkaar natspuiten met een waterpistool is misschien heel leuk, maar je buren kunnen zomaar overlast hebben door rondvliegende spetters. Houd rekening met ze. Zij zitten ook graag droog en rustig in hun tuin.
Volgens Van der Werf wordt Buurtbemiddeling Middelburg vaak pas laat ingeschakeld. "Schroom niet om ons te bellen of ga zelf het gesprek met je buren aan, want daar ligt het heel vaak aan." Buurtbemiddeling oordeelt niet en speelt zeker niet voor rechter. Ze helpen via bemiddelaars om weer in gesprek te komen, want een goede buur is beter dan een verre vriend.