Van boerenhaventje naar watersportparadijs: Jachthaven Scharendijke na vijftig jaar nog ongekend populair

Vroeger was Scharendijke een boerendorp met een klein landbouwhaventje. Vanaf twee steigers - die nog altijd aan het begin van de huidige jachthaven liggen - werden de landbouwgoederen afgevoerd. "In het begin kon je elkaar soms niet zien door al het stof van de overslag van de suikerbieten", vertelt lid vanaf het eerste uur Jan Neleman uit Capelle aan den IJssel. Dit weekend viert Watersport Vereniging Scharendijke het 50-jarig bestaan.
De haven van Scharendijke bestaat vijftig jaar en is nog altijd ongekend populair
Na de bouw van de Grevelingendam (geopend in 1965) en later de Brouwersdam (geopend in 1972) kwam de toeristische toestroom op Schouwen-Duiveland in een volgende versnelling. Het Grevelingenmeer dat ontstond, was een trekpleister voor watersporters, maar ook via de weg was het eiland Schouwen-Duiveland ineens veel makkelijker te bereiken.
Dat kwam onder andere de jachthaven in Scharendijke, die in 1972 werd opgericht, ten goede. Er waren meteen plannen om de haven uit te breiden. Een stuk land werd afgegraven en zo ontstond er een haven met plaats voor zevenhonderd boten. In 1978 werd-ie officieel geopend door Prinses Margriet, zij is nog steeds beschermvrouwe van de watersportvereniging.

Een dorp op het land en een dorp in het water

Met de komst van de haven kwam er naast het dorp Scharendijke een dorp op het water te liggen. "Dat komt natuurlijk ten goede van de omgeving. In het seizoen heb je er praktisch een dorp bij, met dus extra mensen die inkopen doen in de buurt en gebruikmaken van de horeca", zegt voorzitter Percival Stubbs.
Haven Scharendijke 50 jaar
Voorzitter Percival Stubbs van Watersport Vereniging Scharendijke © Omroep Zeeland
"Onze watersportvereniging telt nu 618 leden. En de meeste leden komen niet eens uit de buurt. Veertig leden komen uit Scharendijke en 97 van Schouwen-Duiveland. De rest komt allemaal uit de rest van Nederland en het buitenland." Na vijftig jaar is de haven nog steeds ongekend populair. "We liggen praktisch vol. Voor sommige boxen is zelfs een wachtlijst", legt de voorzitter uit.

Lid vanaf het eerste uur

Neleman herinnert zich de haven nog van ruim vijftig jaar geleden. "Ik kwam zelfs al in deze buurt voordat er een haven was. Toen ik hoorde dat er ligplekken beschikbaar kwamen hebben we een boot aangeschaft en zijn we nooit meer weggegaan. Ik hou van de rust en de ruimte hier. De mensen zijn aardig en ook de watersportvereniging organiseert hier van alles.", vertelt hij enthousiast aan boord van zijn Angelica.
Jan Neleman lid jachthaven Scharendijke
Jan Neleman is sinds de oprichting van Watersport Vereniging Scharendijke al lid © Omroep Zeeland
Ook de boot van Neleman is niet veranderd, het is nog altijd dezelfde als vijftig jaar geleden. In de zomer verblijft hij er zo veel mogelijk op. "Hij vaart niet meer, dat komt door een fout enkele jaren geleden die gemaakt is bij het reviseren. Maar dat is niet erg hoor. Nu wandelen we in de omgeving en doen we mee aan de activiteiten bij de club", vertelt de 79-jarige maar nog kwieke man.

'Een vereniging kan niet zonder zeillessen'

De vereniging biedt ondertussen ook al twintig jaar zeillessen aan. "Daar zijn we trots op. Een vereniging kan niet zonder zeilles", zegt Stubbs. Maria Eloise Meuzelaar geeft die lessen al die tijd al. "We proberen zo veel mogelijk jonge kinderen enthousiast te maken. Het is mooi om nieuwe aanwas dit te leren en ze te zien uitgroeien tot echte zeilers. Zij zijn degenen die straks wellicht in de haven liggen."
Mijn vrouw en ik waren meteen verkocht.
Percival Stubbs, voorzitter Watersport Vereniging Scharendijke
De voorzitter van de vereniging is één van de jongere leden van Scharendijke. "Drie jaar geleden maakte ik nog maar kennis met deze haven, door vrienden. Mijn vrouw en ik waren meteen verkocht. We hebben een boot gekocht in Dordrecht, waar we wonen, en hebben die naar Scharendijke gevaren."

Zaterdag is het feest

Zaterdag is het tijd om het vijftigjarig bestaan groots te vieren. "Er is een nautische markt, kraampjes waar verschillende soort handarbeid, zoals het maken van babbelaars, te zien is. En er is een diner voor clubleden en live muziek. Aan het einde van de avond sluiten we het spectaculair af", zegt Stubbs. Voor de viering van het jubileum is iedereen welkom.