Goedemorgen! Moppendag, politieke nieuwkomers en bijzonder museumstuk in Arnemuiden

Goedemorgen! Het is dinsdag 16 augustus en bereid je maar alvast voor: het is vandaag Tell A Joke Day. Pak je moppenboekje er maar bij en oefen in de spiegel nog even je Ab Normaal-imitatie, dan ben je in ieder geval goed voorbereid vandaag. Stuur je beste mop ook vooral naar ons door. Maar mochten grappen niet helemaal jouw ding zijn, als je dit artikel goed doorleest ben je ook goed voorbereid vandaag, je vindt hier namelijk een overzicht van het Zeeuwse nieuws.
Het Veerse meer
Het Veerse Meer © Tannetje Meulmeester, Oost-Souburg
Nog 211 dagen en we mogen weer naar de stembus, deze keer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Vooralsnog doen er in Zeeland twee landelijke partijen voor het eerst mee aan de verkiezingen van Provinciale Staten in maart volgend jaar. Dat zijn de BoerBurgerBeweging (BBB) en het Belang van Nederland (BVNL). En zij zijn op zoek naar Zeeuwse kandidaten voor op de lijst. Vandaag komen deze nieuwkomers aan het woord bij Omroep Zeeland.

Bijzonder Frans dagboekje

Het museum in Arnemuiden ontvangt vandaag een bijzonder museumstuk. Het gaat om een dagboek van een Franse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Arnemuiden. De Fransen verdedigden Zeeland toen de Duitsers binnen vielen. De soldaat liet zich niet gevangen nemen en spendeerde de oorlog als onderduiker in Arnemuiden. Rond 07.30 uur praat Remco in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker met Ineke Bliek van het museum.
Bouwput Nieuwe Sluis Terneuzen
Bouwput Nieuwe Sluis Terneuzen © Omroep Zeeland
Het binnenhoofd van de Nieuwe Sluis die gebouwd wordt bij Terneuzen wordt onder water gezet. En daarmee is de bouwput en de zichtbare bodem van de sluis voorgoed verleden tijd. Het vullen duurt vier dagen. Het binnenhoofd is het gedeelte van het kanaal van Gent naar Terneuzen waar straks de boten de sluis invaren richting de Westerschelde.

Open avond reddingsbrigade Cadzand

De KNRM Cadzand zette gisteravond de deuren van het boothuis open en reed de reddingboot naar buiten. Bezoekers konden vragen stellen, een kijkje in de stuurhut nemen en eventueel een KNRM-wimpel, drinkbeker of boekje over de KNRM kopen, want de reddingmaatschappij moet het hebben van giften en donaties. Maar de KNRM is ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Hier lees je meer over deze open avond.
stofbad paard
Dit paard heeft het ook warm © Lydia Haze, Middelburg

Het weer

Er zijn ook vandaag zonnige perioden die afwisselen met wolkenvelden. Vanochtend is het droog, vanmiddag en vanavond is er kans op een enkele
lokale bui, met een kleine kans op onweer. Maximum vanmiddag van 25 tot 27 graden en een zwakke tot matige wind, meestal uit het zuidwesten.