Bodem Nieuwe Sluis verdwijnt uit het zicht: 'We vieren dat alles onder water staat'

De Nieuwe Sluis in Terneuzen gaat er beetje bij beetje meer uitzien als een échte sluis. Zeker nu het binnenhoofd, het gedeelte waar straks de schepen vanaf het kanaal de sluis in varen, onder water wordt gezet. Daarmee is de bodem van het gigantische bouwwerk uit het zicht verdwenen.
Vullen binnenhoofd Nieuwe Sluis
Het eerste 'laagje' water staat er al in © Omroep Zeeland
Best zonde dat de bodem, waar zoveel werk in zit, niet meer te zien is, zou je denken. Maar omgevingsmanager Harm Verbeek ziet het anders. "We zijn eigenlijk een bijzonder bouwproject. Wij vieren dat er water in de put staat en dat het werk niet meer zichtbaar is. Terwijl je bij een ander bouwproject alleen de steiger eraf haalt. Eigenlijk halen we hier ook de steiger weg, maar gooien we er gelijk wat water in."
Het water in de put staat nu zo'n tien meter hoog. "Er komt nog zo'n vijf meter bij. We zijn dan niet op kanaalniveau, maar wel op hetzelfde niveau als de sluiskolk zodat straks de tussenwand weg kan."
Als we het uitrekenen hebben we het slechts over een millimeter water wat we van het kanaal gebruiken.
Harm Verbeek, omgevingsmanager Nieuwe Sluis
Met behulp van een speciale installatie wordt er 110.000 kuub water vanuit het kanaal de kuip ingepompt. Dat werk kon ondanks de droogte, waardoor er ook minder geschut wordt op het sluizencomplex in Terneuzen, gewoon doorgaan. "Het kanaal is groot genoeg. Als we het uitrekenen hebben we het slechts over een millimeter water dat we van het kanaal gebruiken. Dat merk je eigenlijk niet."

Eerder al buitenhoofd gevuld

Eerder werd al het buitenhoofd gevuld met water. Nu volgt dus het binnenhoofd, de kant waar straks de schepen vanaf het Kanaal van Gent naar Terneuzen de sluis binnenvaren. Ondertussen wordt nog gewerkt aan de technische ruimtes, de brug- en pompkelder en het schuivenhuis.