Pluimveehouder Léon aangeslagen nu zijn kippen geruimd worden: 'Ik kan me betere tijden voorstellen'

Om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen worden bij legpluimveebedrijf EKOZ in Schore vandaag en morgen 76.000 kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "We zijn nu aan het taxeren. Later vandaag zullen de kippen vergast worden", zegt de mede-eigenaar Léon Jansen van het bedrijf emotioneel.
Aangeslagen pluimveehouder Leon Janssen
Nadat de kippen zijn geruimd moet de eigenaar de stallen zeer uitgebreid gaan ontsmetten en schoonmaken. © ANP / Omroep Zeeland
Jansen was deze week op vakantie en maandagmorgen kreeg hij van zijn broer en mede-eigenaar Wilco een bericht dat het niet goed ging in de stallen. "Ik ben heel snel naar huis gekomen en we zagen eigenlijk al meteen dat het niet goed zat", vertelt Janssen. Maandag was er een controle en 's avonds kwam de uitslag dat het fout zat. "Ik kan me betere tijden voorstellen."

Gezonde kippen ruimen

Jansen begrijpt heel goed dat zieke kippen geruimd moeten worden en daar is hij het ook mee eens, maar de pluimveehouder is vooral bezorgd over de toekomst. "Er zitten in andere stallen ook kippen en het is de vraag of zij ook ziek worden. Als alle kippen weg moeten, dan vind ik dat wel heel moeilijk", aldus de eigenaar.

Vaker vogelgriep

Het is niet de eerste keer dat Léon Jansen met deze situatie te maken heeft. "Je doet er alles aan om het tegen te gaan, maar toch komt het de stal in." In 2011 kreeg boer Léon Jansen ook al te maken met de vogelgriep. Zijn bedrijf was toen het eerste geval in Nederland. 100.000 legkippen en 33.000 opfok-kippen werden toen vergast. Toen ging het om de H7-variant. In 2017 had Jansen ook nog te maken met fipronil in zijn eieren, wat hem opnieuw tegenslag opleverde.
Nadat de kippen zijn geruimd moet de eigenaar de stallen zeer uitgebreid ontsmetten en schoonmaken. "Eer dat we weer kippen hebben en deze eieren leggen, zijn we zes maanden verder", aldus Jansen. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is.

'Dit komt als een bommetje binnen'

Jeannette van de Ven van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) is geschrokken van het nieuws uit Schore. "Dit komt als een bommetje binnen. Vooral omdat het geen heel pluimveedicht gebied is. In de buurt zijn wel eerder dode vogels gevonden en dat kan een teken zijn dat er iets speelt", vertelt Van de Ven.

Lastig het virus buiten de deur te houden

Volgens haar wordt het lastig om het virus dit jaar buiten de deur te houden. "Het virus verschilt van jaar tot jaar en dit jaar is het virus zeer besmettelijk. We constateren dat omdat veel bedrijven getroffen zijn", aldus Van de Ven.
Bedrijven in de buurt tot 1 kilometer moeten ook worden geruimd.
Bedrijven in de buurt tot 1 kilometer moeten ook worden geruimd. © ANP
Het pluimveebedrijf in Schore is nu getroffen, maar ook bedrijven eromheen zijn deels de dupe. "Bedrijven in de buurt tot 1 kilometer moeten ook worden geruimd. Gelukkig is dat in dit geval een leegstaand bedrijf. Bedrijven binnen 3 tot 5 kilometer worden verscherpt in de gaten gehouden. Er worden actief monsters afgenomen", zegt Van de Ven.

Dode vogels aangespoeld

In de afgelopen periode zijn er aan de Zeeuwse kust veel dode vogels aangespoeld, die waarschijnlijk omgekomen zijn door de vogelgriep. Sinds oktober geldt er een ophokplicht voor pluimveehouders. De laatste keer dat een pluimveebedrijf in Zeeland werd getroffen door de vogelgriep was in 2017, toen een bedrijf in Sint-Philipsland 41.500 kippen moest ruimen.