Vogelgriep in Zeeland: kun je nog eieren eten en vier andere vragen over dit virus

Je eet misschien wel eens een omeletje, een advocaatje met slagroom of een paar kipnuggets. Allemaal producten van de kip. En daarom kan het best eng zijn dat er vogelgriep wordt geconstateerd bij een bedrijf in de regio. Bij een pluimveebedrijf in Schore werd vandaag namelijk de ziekte ontdekt. Maar wat betekent dat voor de consument?
kippenboer naar rechter
In Schore worden 76.000 kippen geruimd vanwege een vogelgriepuitbraak © Omroep Zeeland

Is vogelgriep gevaarlijk voor de mens?

Je kunt het vogelgriepvirus wel oplopen als mens, maar die kans is heel klein. Mocht je tóch de pech hebben dat je het oploopt, ga je er volgens het RIVM niet zo snel aan dood. De klachten die je krijgt bij vogelgriep zijn vergelijkbaar met een gewone wintergriep. Je kunt dus last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en soms een oogontsteking.

Kan ik mijn doosje eieren nog eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), is het ongevaarlijk om eieren of vlees van besmette dieren te eten. Het virus kan via eieren of vlees namelijk niet overspringen op de mens. Bovendien worden leghennen regelmatig gekeurd door een dierenarts. Ook kippen die geslacht worden, worden daarvoor uitvoerig gekeurd. Je kunt je omelet of je kippenpootje dus met een gerust hart opeten.

Is het gevaarlijk om in de buurt te fietsen?

Nee. Volgens het RIVM kun je als mens alleen vogelgriep oplopen als je langdurig en direct contact hebt met besmette vogels. Vaak zijn het de pluimveeboeren of de mensen die betrokken zijn bij ruimingen die de ziekte oplopen. Je kunt dus gewoon met je stalen ros langs een pluimveebedrijf rijden.
Kippen bij een pluimveebedrijf
Kippen bij een pluimveebedrijf © ANP

Kan ik mijn hond nog veilig uitlaten?

Dat kan, maar wees op je hoede voor dode vogels. Want ook in de natuur grijpt het vogelgriepvirus snel om zich heen. Onlangs is de populatie sterns bij de Waterdunen getroffen door de ziekte. Het beste is om je hond aangelijnd te houden in waterrijke gebieden met veel vogels, tipt de Vogelbescherming. De Dierenbescherming voegt daaraan toe dat als je hond of kat in aanraking is gekomen met een kadaver, je de komende twee weken moet opletten of je huisdier geen gezondheidsklachten krijgt.

Wat doe je als je een dode vogel ziet liggen?

Raak hem dan vooral niet aan. Je kunt ook een melding maken via de websites Sovon en Dutch Wildlife Health Centre. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bepaalt welke vogels er opgehaald worden om op het virus getest te worden. Wanneer er meerdere dode vogels liggen, kun je dit melden bij het Landelijk Meldpunt Dierenziekten van de NVWA via het telefoonnummer 045-546 31 88.