Dit was de Zeeuwse Betje Wolff: 'Met nieuwe biografie leer je haar kennen als een vriendin'

Het Betje Wolffplein in Vlissingen, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wie was Betje Wolff ook alweer? De schrijfster, vooral bekend van haar zogenoemde briefromans, was 1 meter 45 lang en geboren in Vlissingen. Nu is ze onderwerp van een zogenoemde 'emo-biografie'. Professor Doktor Marita Mathijsen schrijft het boek op dit moment over één van de bekendste Zeeuwse schrijfsters ooit.
Betje Wolff
Er komt een nieuwe biografie over schrijfster Betje Wolff © Omroep Zeeland
Er is al heel veel bekend over Betje Wolff, zeker omdat Piet Buijnsters in 1984 een uitgebreide biografie schreef over Wolff, die geboren werd als Elisabeth Bekker. "Sinds 1984 is er veel veranderd, zeker voor vrouwen. Dus ik vond het tijd voor een biografie waar je Betje Wolff beter leert kennen als de persoon naast de schrijfster", licht Mathijsen toe. "Buijnsters is een meester-onderzoeker en ik maak veel gebruik van zijn werk, maar hij had minder aandacht voor de vrouwelijke kanten van Betje Wolff. Ik leer haar door het schrijven van dit boek kennen als een vriendin."
Luister hier de uitzending van de Zeeuwse Kamer terug
Even terug in de tijd. In 1738 werd Betje Wolff geboren in Vlissingen, waar ze al vrij jong haar moeder verloor. Op haar zeventiende ging ze ervandoor met een man. "Maar dat was tegen de wil van haar vader in, die haar al heel snel terughaalde", licht Mathijsen toe. "Toen mocht ze niet meer in de kerk komen en werd ze een zwart schaap in Vlissingen." Daardoor was haar kans op een Vlissings huwelijk ook verkeken. Pas vier jaar later diende een huwelijkskandidaat zich aan: een 31 jaar oudere dominee uit Midden-Beemster. "Haar vader stemde toe en Betje Wolff verhuisde naar Noord-Holland."

Lesbische relatie?

In die tijd ontwikkelde Betje Wolff zich tot een begenadigd schrijfster. In 1763 debuteerde ze met haar eerste bundel. Na de dood van de dominee vond Betje Wolff in Aagje Deken, een andere schrijfster, een nieuwe levenspartner. "Zij waren echt heel erg op elkaar gesteld", zegt Mathijsen. "Ik denk dat ze een soort zielsverwanten waren en iedereen wil dan ook weten of ze een lesbische relatie hadden, maar daar kan ik geen antwoord op geven."
Betje Wolff op de fontein aan het Bellamypark in Vlissingen
Betje Wolff op de fontein aan het Bellamypark in Vlissingen © ANP
In 1804 overleed Wolff in Den Haag op 66-jarige leeftijd. Negen dagen later stierf ook Aagje Deken. "Na de dood van Betje Wolff praatte Aagje niet meer", weet Mathijsen uit de overlevering. "Ze heeft alleen nog aan de notaris doorgegeven waar de inboedel heenging."
Op dit moment schrijft Mathijsen nog aan de nieuwe biografie over Betje Wolff, wanneer het boek af is, is nog niet bekend.