Te weinig Zeeuwse opvangplekken voor Oekraïners en crisisnoodopvang

Zeeland heeft tot nu toe te weinig bedden geregeld voor Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers in de crisisnoodopvang. Terwijl het wel had beloofd om extra opvang te regelen.
Veldbedden worden klaargezet in Studio A58 voor de noodopvang van vluchtelingen
In Zeeland zijn niet genoeg bedden voor crisisnoodopvang en Oekraïense vluchtelingen © Omroep Zeeland
Dit kwam naar voren in een artikel van de NRC. De veiligheidsregio Zeeland bevestigt het tekort aan opvangplaatsen en zegt dat ze hun uiterste best doen om de afspraken alsnog na te komen. Ook vijftien andere veiligheidsregio's lopen achter, meldt NRC.

Tekort aan goede locaties

In Zeeland moeten er 2.000 bedden beschikbaar zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment zijn er 1646 bedden in gemeentelijke opvang beschikbaar. "We hebben moeite om op korte termijn een goede locatie te vinden voor deze doelgroep", aldus de Veiligheidsregio.
Ook in de crisisnoodopvang is er een tekort aan bedden op korte termijn. Voor deze vluchtelingen moeten er 225 bedden beschikbaar zijn, maar ook dat wordt niet gehaald. Alleen in Terneuzen zijn 75 plekken bezet. In Zierikzee zitten 35 vluchtelingen en wordt er gezocht naar een geschikte locatie voor de overige 40 vluchtelingen. Op Walcheren zoekt de Veiligheidsregio nog naar een geschikte locatie.

Ter Apel

De veiligheidsregio's kampen met een tekort aan locaties, personeel en aannemers om locaties te verbouwen. NRC noemt het tekort opvallend, omdat het kabinet vorige week nog eens vroeg om extra bedden te regelen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.